Ma 14 órától Kökény Mihály, az MSZP egészségüggyel foglalkozó politikusa lesz a Társalgó vendége. A beszélgetés aktualitása a parlament előtt lévő kórháztörvény, melyet az MSZP nem támogat.

Csütörtökön 14 órától Kökény Mihály, az MSZP egészségüggyel foglalkozó politikusa, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke lesz a Társalgó vendége. A beszélgetés aktualitása elsősorban a parlament előtt lévő kórháztörvény, melyet az MSZP nem támogat, a kormány viszont ettől a törvénytől várja a kórházak tarthatatlan helyzetének megoldását. A kórháztörvény lehetőséget teremtene arra, hogy szinte teljes körűvé váljon a magánosítás a háziorvosi szolgáltatásban, és a fogászati alapellátásban, azaz a háziorvosok, fogorvosok a saját rendelőjükben fogadhatnák majd a betegeket, a szakrendelők és a kórházak jelentős része pedig közhasznú társasággá alakulna. A javaslat megteremti a szabadfoglalkozású orvoslás jogi kereteit: a szakorvosok szabadfoglalkozásúként dolgozhatnának, és ez esetben, szerződést kellene kötniük egy vagy több rendelővel.

A törvénytervezet az az egészségügyi bizottság előtt elbukott, - 10 nem szavazattal és 2 tartózkodással, 10 igen szavazattal szemben - a képviselők nem támogatták az előterjesztés általános vitára való alkalmasságát.

Az MSZP álláspontja szerint a kormány által beterjesztett törvényjavaslat nem ad többet, mint amennyit a jelenlegi törvényi rendelkezések ma is lehetővé tesznek. A legnagyobb ellenzéki párt hiányolja a hatástanulmányt és szerintük a javaslat elősegíti a vadprivatizáció előre törését. Az MSZP a parlamentben azzal is érvelt a törvénytervezet ellen, hogy a javaslat visszavonását a Magyar Orvosi Kamara elnöke is kezdeményezte.

A Magyar Orvosi Kamara csütörtökön kiadott közleménye szerint - miután kézhet kapták annak a módosításokkal ellátott változatát - továbbra sem támogatják a kórháztörvényt. A Magyar Orvosi Kamara(MOK) szerint a módosítások csak részben felelnek meg a MOK által korábban javasolt szempontoknak, számos a betegellátás szempontjából fontos javaslatot nem tartalmaznak. Ezek nélkül - a kamara szerint - a törvénytervezet továbbra sem alkalmas arra, hogy az egészségügy helyzetének javítását célzó szándéknak megfeleljen.

[origo]

Mikola székével együtt inog a kórháztörvény

Mikola ragaszkodik kórháztörvény-javaslatához

Mikola enged a traumatológusoknak

A traumatológusok egy hónapot adnak a kormánynak

Bankok alkalmazzák az alulfizetett nővéreket

Csak Mikola elégedett az egészségüggyel