A testület ismét meghallgatja majd Horváth Istvánt, a Dunaferr volt vezérigazgatóját, mivel az általa korábban elmondottak nincsenek összhangban a meghallgatása óta az albizottság tagjaihoz eljutott dokumentumokkal. Sor kerül még Csiha Judit volt privatizációs miniszter, Chikán Attila volt és Matolcsy György jelenlegi gazdasági miniszter meghallgatására is.

"Az APEH 1996-tól 235 vizsgálatot végzett a Dunaferr-vállalatcsoport mintegy 90 társaságánál: összesen 2 milliárd forint adóhiányt tárt fel, ami után 430 millió forint bírságot, illetve késedelmi pótlékot szabott ki" - idézett Márton Attila, a Dunaferr-albizottság fideszes elnöke az APEH megállapításait tartalmazó összefoglalóból a parlamenti testület csütörtöki ülésén Budapesten. "Az első fokú adóhatóság által hozott határozat jogerős, de bírósági felülvizsgálata folyamatban van" - tette hozzá a politikus.

Az APEH által készített összefoglaló szerint jelentős lehet azon társaságok száma, amelyeket a Dunaferr-csoporthoz tartozó társaságok volt, illetve jelenlegi vezetői vagy alkalmazottai hoztak létre egy-egy részfeladat vagy tevékenység végrehajtására.

Az albizottság ülésén Márton Attila elmondta, hogy az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága 1997-ben, már a vagyonkezelési szerződés érvényességi ideje alatt készített egy jelentést, amely olyan jogi aggályokat tartalmaz, amelyek már a szerződés előkészítésekor is felmerültek. Ezért az ÁPV Rt. akkor javaslatot tett a szerződés módosítására, ám az nem történt meg. "A Dunaferr vagyonkezelésbe adásáról szóló szerződésben az ÁPV Rt. az elidegenítésen kívül minden jogáról lemondott" - mondta a bizottsági elnök.

Suchman Tamás (MSZP) közölte, erre semmi sem kényszerítette az ÁPV Rt.-t, a célszerűség érdekében és a törvényi kereteken belül hozta meg döntését. Hozzátette: ő arra adott utasítást, hogy az ÁPV Rt. a vagyonkezelés egyik formáját dolgozza ki.

Ennek kapcsán Márton Attila elmondta, hogy már kért az ÁPV Rt.-től olyan dokumentumokat, amelyek a Dunaferr privatizációjának lehetőségeit vizsgálják, ám ilyen anyagot a mai napig nem talál az ÁPV Rt. A politikus nem állította, hogy nincs ilyen dokumentum, de jelenleg nem áll rendelkezésre. Suchman Tamás szerint erről biztosan készültek feljegyzések, amelyek vagy a Dunaferrnél vagy az ÁPV Rt.-nél vannak.

Márton Attila megjegyezte, hogy az ÁPV Rt. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság dokumentumai szerint az Acél XXI. Kft. tagjai 1999. december 17-ig körülbelül 100 millió forint fix díjat vettek fel, ami nem függött teljesítményüktől. Ezen túl a tagok számlájára több, mint 500 millió forint sikerdíjat utaltak át 1996-ban és 1997-ben. "Horváth István, a Dunaferr volt vezérigazgatója az albizottság korábbi ülésén azt nyilatkozta, hogy több, mint egymilliárd forint sikerdíjat számláztak ki, ám az összegek kiutalása nem történt meg" - emlékeztetett a fideszes politikus, aki szerint a Horváth István által akkor elmondottak nincsenek összhangban a meghallgatása óta az albizottság tagjaihoz eljutott dokumentumokkal. A testület döntött arról, hogy ismételten meghallgatja majd Horváth Istvánt.

Az ülések egyikén beszámol majd Csiha Judit volt privatizációs miniszter, aki egyben az albizottság egyik MSZP-s tagja. Elfogadták a Suchman Tamás által már többször javasolt személyek meghallgatását, így Chikán Attila volt és Matolcsy György jelenlegi gazdasági miniszter, a Dunaferr felügyelőbizottságának egykori elnökei, valamint Osváth György, az Acél XXI. Kft. felügyelőbizottságának egykori elnöke is meghívást kap majd. Ezen túl Németh Miklóst, a Dunaferr jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettesét vagy Tóth Lászlót, a Dunaferr vezérigazgatóját is meghívják az ülések egyikére. A testület határozata szerint a Dunaferr dönthet arról, hogy ez utóbbi két személy közül kit küld az ülésre.