Tételesen el kell számolni minden külföldről érkezett támogatással a párttörvény tervezett módosítása szerint, amely csütörtökön ismertetett az igazságügyi tárca. A szigorítás célja, hogy elzárja a csapokat közpénzek és pártok kasszája között.

A kormány korrupcióellenes stratégiájával összhangban az igazságügyi tárca előkészítette a párttörvény módosításának tervezetét - közölte Seereiner Imre, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön. Tájékoztatása szerint a cél az, hogy a választók számára átlátható legyen, milyen forrásokból gazdálkodik egy párt, valamint ki lehessen szűrni állami pénzeknek a pártokhoz való burkolt átcsatornáztatását.

Az igazságügyi tárca illetékese elmondta, hogy elvetették azt az elképzelést, amely szerint kizárólag költségvetési forrásokból és tagdíjakból lehetne finanszírozni a pártok működését. A törvénytervezet értelmében a pártok a jövőben is kaphatnának magán- és jogi személyektől támogatást, ám a külföldiektől érkező adományokról tételesen el kellene számolni, összeghatártól függetlenül. Az elképzelések szerint a pártok gazdasági társaságaiban nem szerezhetnének vagyoni részesedést a közigazgatási és az önkormányzati szervek.

A szigorú pénzügyi fegyelem betartása érdekében a pártoknak kettős könyvvitelt kellene folytatniuk, valamint kötelesek lennének szakképesített pénzügyi vezetőt alkalmazni. Seereiner Imre beszámolt arról, hogy kétharmados törvényről lévén szó, a tervezetet megküldték a parlamenti pártoknak is. Tájékoztatása szerint csak az SZDSZ fogalmazott meg alapvető kifogásokat, míg az MSZP érdemi észrevételt nem tett a tárca javaslatával kapcsolatban.