Árusbódék nélkül marad a főváros több pontja

Kitiltják a karácsonyi bódévásárosokat Budapestről. Tegnap épp a Westend kapott elutasítást egy "adventi falu" építésére. Csak a Vörösmarty téren lesz vásár az idei adventkor.

Nem lesznek karácsonyi vásárok és bódék advent idején Budapesten, legalábbis a fővárosi önkormányzathoz tartozó közterületeken. Így idén sem a Blaha Lujza téren, sem a Deák téren, sem a Felvonulási téren és a Móricz Zsigmond körtéren sem kínálhatják portékáikat az adventi kereskedők. A városképvédelmi bizottság több kérelmet is elutasított már, a fellebbezésekről a hónap végén dönt a közgyűlés.

A Westend is tiltólistára került tegnap, a városképvédelmi bizottság ugyanis nem járult hozzá, hogy a Trigránit Rt. karácsonyi vásárt rendezzen és "adventi falut" építsen a bevásárlóközpont előtt, a Nyugati pályaudvar melletti parkolóban. A Trigránit bécsi mintára képzelte el az adventi falut, ahol nem csak ajándékokat árultak volna, hanem a nemzetek karácsonyi népszokásait is bemutatták volna. A bizottság karácsonyi forgalom miatt mégsem támogatta a Westend rendezvényét.

A Vörösmarty téren viszont ehhez nagyon hasonló karácsonyi vásár készülődik december 1-jétől. A téren nem hagyományos árucikkeket, hanem különféle népművészeti alkotásokat és könyveket árulnak majd a kereskedők. Horváth Sándor, az elutasító döntéseket hozó bizottság alelnöke szerint nem csak városképvédelmi okokból nincs szükség a karácsonyi bódévárosokra, hanem mert az alkalmi kereskedők igazságtalan konkurenciát jelentenek az egész évben Budapesten működő s itt adót fizető kereskedők számára.