Nemzeti jelszavak az MSZP programjában

Kormányra kerülése esetén az MSZP az oktatás, az egészségügy, a hagyományőrzés és a vidékfejlesztés területeit kezelné kiemelten. Kormányra kerülése esetén az MSZP egyik gazdálkodási formát sem kívánja kiemelten támogatni, de a családi gazdaságokat továbbra is segíteni akarja.

"Az MSZP, ha kormányra kerül, négy fő területet kezel kiemelten: az oktatást, a egészségügyet, a nemzeti múlt és hagyományok megőrzését, valamint a vidék és mezőgazdaság helyzetének rendezését; és e célok megvalósításához nemzeti egyetértést kér" - mondta pénteken Neszmélyen Medgyessy Péter.

A szocialista párt miniszterelnök-jelöltje a Szent Márton napi újbor ünnepe alkalmából rendezett szakmai konferencián közölte: az MSZP sok mindent másképp csinálna a vidék- és agrárfejlesztésben, mint az előző három kormány. "Azért" - vélekedett -, "hogy az élelmiszereknek elérhető ára legyen és a termelők tisztességes megélhetéshez jussanak, mielőbb meg kell állítani e fontos ágazat hanyatlását, majd modernizálni szükséges, és ezekkel párhuzamosan kell készülni az Európai Unióba történő bekerülésünk utáni versenyre".

Medgyessy szerint véget kell vetni "a mezőgazdaság kézi vezérlésének", és az elmúlt három és fél évben tapasztalt "rendkívül bürokratikus és sokszor részrehajlást sejtető támogatási rendszernek". "Helyette ugyanolyan, hatéves időtartamra szóló agrárrendtartást kell bevezetni, mint amilyen az EU-ban már régóta eredményesen működik, és amely kiszámíthatóságot, biztonságot nyújt a vertikum valamennyi résztvevőjének" - mondta.

Szólt arról is, hogy kormányra kerülése esetén az MSZP egyik gazdálkodási formát sem kívánja kiemelten támogatni, de a családi gazdaságokat továbbra is segíteni akarja, sőt, céljai között szerepel az e körbe tartozók körének kiterjesztése. Megemlítette továbbá: a szocialisták ösztönözni szeretnék a beszerzési és az értékesítési szövetkezetek alakítását, és céljaik megvalósításában számítanak a mezőgazdasági tudományos intézetek, a gazdakörök és a hangyaszövetkezetek közreműködésére is.

Az újbor ünnepe kapcsán a szőlészet-borászat jövőjéről a politikus elmondta: szakértői szerint évi 5-6 ezer új szőlő telepítésére lenne szükség. "Ezzel nem csak egyetértünk, hanem a jó minőségű bor reklámjába, amely nemcsak a termelő, hanem az ország hírnevét is növeli, besegít az állam" - közölte Medgyessy.