Horváth Béla vádol, az SZDSZ cáfol

Horváth Béla pénteken tovább folytatta tényfeltárását. Az aktuális darab, az SZDSZ egyszemélyes kft-jének a Liberiornak a váltóügylete volt, és az, hogy miként mentette ki a vállalkozást és ezzel a pártot egy magáncég. Az SZDSZ szerint a gyanúsítgatások célja az, hogy eltereljék a figyelmet az Orbán kormány szennyeséről, mint a Schlecht-ügy és a Várhegyi-per.

Horváth Béla állítása szerint az SZDSZ egyszemélyes vállalkozása a hét éve alapított Liberior Kft. 1998-ben a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégétől meintegy 180 milió forint hitelt vett fel, amelynek ellentételezéseként a kft. egy váltót adott át a cégnek. A képviselő szerint nem érthető, hogy egy egymillió forintos törzstőkével rendelkező kft. hogyan képes nagy értékű váltót kibocsátani. Ezzel lehetett összefüggésben, hogy nem sokkal később, a pénzintézetnél lefolytatott tulajdonosi vizsgálat eredményeképpen az anyaintézet átvette a brókercégtől az ügyet. Horváth szerint ezt követően személyi változások is történtek a cégnél.

Az ügyletet követően a bank közjegyző előtti nyilatkozattételre kötelezte a Liberiort, valószínűleg azért mert a váltó fedezetlen volt - véli Horváth. A nyilatkozattétellel együtt a Liberiornak valós fedezetet kellett nyújtania. Ezt csak úgy tudta elérni, ha valaki kisegíti.

Erre az SZDSZ egy korábbi cége, a magánkézbe adott és időközben részvénytársasággá alakult City-Ház Rt. jelentkezett, amely a párt akkori Mérleg utcai ingatlanát ajánlotta fel fedezetként. Ezzel burkolt vagyoni segítséget nyújtott a pártnak, amely ellentétes a párttörvény passzusaival - emlékeztetett a kisgazda politikus. Ám a jelzálogot mégsem jegyezték be, mert a Liberior a CIB Banktól kért hitelt, amelyből a Kereskedelmi és Hitelbank felé fennálló tartozását törlesztette.

Az SZDSZ pénteki közleményében összefüggést vél felfedezni a párt elleni tényfeltárások és az elmúlt időszak perei között. Horváth Béla sajtótájékoztatói szinte napra pontosan esnek egybe Schlecht Csaba felmentésével, és Várhegyi Attila, az Orbán-kormány politikai államtitkárának mai, elsőfokú bírósági ítéletével - olvasható az [origo]-hoz eljuttatott reagálásukban.

Horváth Béla feladata, hogy az Orbán-kormány politikai szennyeséről terelje el a figyelmet ily módon - állítják, szerintük ugyanis a képviselő az elmúlt egy hétben tudatos, előre megszervezett rágalomhadjáratot indított a Szabad Demokraták Szövetsége ellen, és "bár azt hiszi, puskaport vásárolt, valójában csak púdert hint". Horváth Béla - alapvető ismeretek hiányosságáról tanúságot téve - szándékosan magyarázza félre a rendelkezésére álló dokumentumok tartalmát - állítja az SZDSZ.

Az SZDSZ nem érzi feladatának, hogy elemi jogi és közgazdasági kérdésekről nyilvános tanfolyamot tartson Horváth Bélának, ezért ezeket a kérdéseket részletesen a bíróság előtt fogja tisztázni. Az SZDSZ ugyanis rágalmazásért feljelenti Horváth Bélát, részben az elmúlt héten tett kijelentéseiért, részben a mai sajtótájékoztatóján elhangzottakért.

[origo]