Pallag pert vesztett Lezsákkal szemben

Pallag László, az Országgyűlés olajbizottságának volt elnöke megsértette Lezsák Sándor MDF-es képviselő jó hírnévhez való jogát - állapította meg nem jogerős ítéletében a Békéscsaba Városi Bíróság. Ezért 600 ezer forint pénbírságra és helyreigazításra kötelezték a politikust.

A bíróság elsőfokú ítéletében Pallag Lászlót 600 ezer forint pénbírsággal sújtotta, mert megsértette Lezsák Sándor MD-es politikus jó hírnévhez való jogát. A pénzbírság mellett a képviselőnek saját költségén egy sajtótájékoztatót kell összehívnia, ahol ismertetnie kell az ítélet rendelkező részét, és a Heti Világgazdaságban is köteles az ítélet rendelkező részét leközöltetni.

A bíróság Tömő Csaba vezette tanácsa kimondta: Pallag László 2000. június 9-én, egy sajtótájékoztatón valótlanul híresztelte, hogy Lezsák Sándor és emberei, a kellő borminősítés érdekében a borminősítő intézetben eljártak, illetve Lezsák Sándor és emberei az MDF politikusa nevében kötöttek szerződést és jártak el.

Pallag László kisgazda országgyűlési képviselő ezen a sajtótájékoztatón egyebek között arról beszélt, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek, Szabó Iván volt pénzügyminiszternek, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek és Futaki Géza egykori békési szabad demokrata parlamenti képviselőnek köze volt az olajvisszaélésekhez. A fent említettek - Flaisz Ferenc keceli vállalkozóval kiegészülve - személyiségjogi pereket indítottak Pallag ellen.

A békéscsabai bíróság pénteken megállapította továbbá, hogy Pallag László a Heti Világgazdaság című újság 2000. szeptember 16-ai számában megjelent Pallag panasza című cikkben Lezsák Sándorra vonatkozó azon tényállításával, amely szerint a Lezsák Sándor által irányított Lakitelek Alapítvány ingatlanában is szőkítettek olajat, szintén megsértette a felperes jó hírnévhez fűződő jogait.