Több a támadás a bírák ellen

Növekedett a bíróságok elleni merényletek száma - hangzott el tegnap a Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) ülésén.

Az OIT tegnapi ülésén áttekintette a bíróságokon bekövetkezett rendkívüli eseményeket s megállapította: a bírósági intézményrendszer továbbra sem kiemelt célpontja a szervezett bűnözésnek, ám az események számának fokozatos emelkedése és a cselekmények eldurvulása azonban fokozott figyelmet érdemel. Az esetek többsége a biztonsági berendezésekkel kevésbé ellátott bíróságokon következett be. Az elmúlt évben negyven rendkívüli esetet regisztráltak: 26 bombariadó zavarta meg az ítélkező munkát, a bírákat és az igazságszolgáltatás más résztvevőit 8 esetben fenyegették meg, öt bírósági épületet ért támadás.

Egy veszprémi bíró lakásának ajtaját decemberben ismeretlen tettes Molotov koktéllal felgyújtotta, a bíró is kisebb égési sérüléseket szenvedett. A Komáromi Városi Bíróságon egy vádlott az biztonsági őrrel dulakodott, Makón egy KRESZ könyvet vágtak egy bírónőhöz, Dabason egy büntetőbíró gépkocsiját törték fel, Budaőrsön egy bírósági titkárt és ügykezelővel közölte egy ismertetlen, hogy készíthetik koporsójukat. Gödöllőn fegyvernek látszó tárggyal a jogi képviselőt fenyegették meg, míg Szikszón egy vádlott az ítélet kihirdetésének dramaturgiáját írta át: bicskáját az ügyvédnő nyakára szegezte, majd a jogi képviselőt földre terített, s az arcát is megvágta. A kecsekeméti bírsóág épületének elektromos hálózatát ismertetlen tettes megrongálta, Hevesen a városi bíróság lépcsőjére dobtak Molotov koktélt, a Lenti bíróság előtt pedig petárda robbant.

Az OIT a köztársasági elnök kérésére véleményezte a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi posztjára érkezett pályázatokat és egyhangúlag Lomnici Zoltán tanácselnököt, az LB főtitkárát javasolta az elnökhelyettesi posztra - tájékoztatta tegnap a sajtó képviselőit Zanathy János, az OIT szóvivője a testület ülése után. Az OIT nem kevesebb mint 26 napirendi pontról tárgyalt és számos szervezetei s költségvetési kérdésben döntött. A megyei bíróságokon müködő szakmai kollégiumokat összevonják, a legtöbb helyen csak polgári és büntető kollégium működhet. Befejeződött a bíróságok költségvetési gazdálkodásának átvilágítása, a végső elemzés megerősíti a bírósági költségvetési fejezet alúlfinanszírozottságát. A legutóbb 10 milliárdos eltérés volt az OIT és a PM javaslata között, ami a 38 milliárdos bírósági büdzséhez képest igen jelentős. Az OIT szóvívője, utalt arra, hogy gyors, eseti átcsoportosítással próbálják orvosolni a helyzetet.