Annyira komolyak a hétfői tassi lakástűzben megsérült kisgyerekek égési sérülései, hogy orvosaik csak hetek múlva mondhatják róluk: túl vannak az életveszélyen. Az elmúlt napokban ideiglenesen sikerült megoldani a csecsemők intenzív ellátását a Szent János Kórházban, ahol a tassi gyerekeket nem tudták hétfőn fogadni.

Vizsgálatot indított a héten Lun Katalin országos tiszti főorvos annak kiderítésére, hogy a budapesti Szent János Kórházban miért nem biztosítható a sérült kisbabák intenzív ellátása. A tiszti főorvos és a kórkáz vezetőinek tárgyalása után, pénteken a János Kórház orvosigazgatója már arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a két éves kor alatti sérültek intenzív ellátását a napokban átmenetileg sikerült megoldani, november 15-től pedig várhatóan véglegesen elkezdheti működését a gyermek intenzívosztály. Az orvosigazgató elmondta, hogy eddig nem volt elegendő szakemberük a működtetéshez.

A kórház hétfőn este nem tudott fogadni három súlyosan megégett Bács-Kiskun megyei kisgyereket, ezért a mentők a Heim Pál és a Bethesda Kórházba szállították őket. A vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a súlyos sérülteket nem szállították feleslegesen egyik helyről a másikra. A kórházak közötti választás a mentőautóban történt, a mentőorvos olyan komolynak látta a gyerekek égési sérüléseit, hogy a kecskeméti helyett a budapesti, kifejezetten ilyen esetek kezelésére specializálódott János Kórház mellett döntött. Ez az intézmény azért nem fogadta a sérülteket, mert felnőtt intenzív részlegükön nem tudták volna biztosítani a kicsik ellátását. A diszpécser útmutatása alapján a gyerekek így végül a Heim Pál és a Bethesda Kórházba érkeztek. A János Kórház dolgozói addigra speciális vízágyakat vittek át a két másik kórházba, valamint felajánlották szakmai segítségüket is a további ellátásban.

A 7 hónapos, két és három éves kisgyermek hétfőn este egy tassi lakástűzben szenvedett súlyos égési sérüléseket. A kicsik testének körülbelül 50-60 százaléka égett meg, és még nincsenek túl az életveszélyen. A Bethesda Kórház intenzív osztályán elmondták, hogy a gyerekek égési sérülései annyira komolyak, hogy csak hetek múlva állíthatják az orvosok: túl vannak az életveszélyen.

[origo]