A főváros és a BM egyeztet a tűzoltópótlékokról

Demszky Gábor és Pintér Sándor hétfőn megbeszéléseket folytat a tűzoltópótlékokról. A Belügyminisztérium peren kívül, a főváros perben rendezné az ügyet, megegyezésre kevés az esély.

A tűzoltók gyászőrséget álltak éjjel nappal. Fotó: Barakonyi Szabolcs
Hétfőn kora délután találkozik egymással a belügyminiszter és a budapesti főpolgármester. Pintér Sándor és Demszky Gábor a tűzoltópótlékok ügyében folytat megbeszéléseket.

A főváros tavaly decemberben a Belügyminisztérium (BM) helyett fizette ki a tűzoltók elmaradt éjszakai és délutáni pótlékjait, ám hiába várta tőle, hogy egyenlítse ki a számlát. A budapesti önkormányzat végül bírósághoz fordult: beperelte a BM-et a pótlékok miatt. Hétfőn erről tárgyalnak majd a felek, bár a megegyezésnek kevés az esélye. A BM peren kívüli egyezséget sürget, míg a főváros a bíróságtól vár precedens értékű ítéletet.

Demszky Gábor polgármester az RTL Klub televízónak adott nyilatkozatában azt közölte, hogy a perbeli egyezség alapján minden önkormányzat megkapja a BM-től azt a pénzt, amelyet tűzoltópótlékokra fordított és fordít majd.

A tűzoltók vasárnap befejezték négy napos élőképes tiltakozásukat veszélyességi pótlékuk ügyében. Gálos Imre a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy egyértelműen sikeres volt a megmozdulás, hiszen elsődleges céljukat - hogy az ügy a törvényhozók elé kerüljön - elérték. Remélik, hogy a parlamentben a hatályos törvények szerint magától rendeződik a kérdés, de várják a belügyminisztérium kezdeményezését is a tárgyalások folytatásáról.

A megmozdulás csütörtöki kezdetekor a BM által kivetítőn futtatott szövegeket a szakszervezet két hét múlva összeülő országos választmányi gyűlésén elemzik majd. Ekkor döntik el, hogy a szakszervezet részéről jogi útra terelik-e az ügyet - mondta el Gálos Imre. Addig azonban a tűzoltók közül többen fontolgatják, hogy rágalmazás miatt beperelik a belügyminisztert, a szakszervezet elnöke a napokban kezdeményezi is a hivatalos eljárást.

[origo]

Korábban:

Vége a Kossuth téri tűzoltó-demonstrációnak

Pintér Sándort perelnék a tűzoltók