Tocsik-per: Suchman magasnak tartotta a sikerdíjat

A folytatódott a Tocsik-per a Fővárosi Bíróságon, ahol tanúként a volt privatizációs minisztert hallgatták ki. Az exminiszter magasnak tartotta Tocsik Márta jogásznő részére kifizetett sikerdíjat.
Az önkormányzatoknak törvényesen járó követelések ügyében javasolta az alkudozást az automatikus kifizetés helyett, és a külső szakértő igénybevételét sem ellenezte, csupán a kifizetett sikerdíj mértékét tartotta magasnak - mondta a volt privatizációs miniszter Suchman Tamás a Fővárosi Bíróság előtt, amikor a Tocsik-perben tanúként hallgatták ki. (Az ÁPV Rt. külső tanácsadója ezúttal Tocsik Márta volt, a sikerdíj összege pedig 804 millió forint volt).

Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. egykori vezető jogászát csalással, négy volt ÁPV Rt.-s vezetőt hanyag kezeléssel, Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki a vádbeli cselekmények idején pártpénztárnok volt, továbbá Vitos Zoltán és Budai György üzletembereket pedig zsarolással vádolja az ügyészség. Suchman Tamás 1995 márciusa és 1996 augusztusa között volt a Horn-kormány privatizációért felelős tárca nélküli minisztere.

Suchman Tamás volt privatizációs miniszter a tanúvallomásában előadta, hogy József Attila kéziratok kapcsán tartotta a kapcsolatot a vádbeli időszakban a privatizációs botrányban zsarolással vádolt Budai György üzletemberrel. Mindez a tárgyaláson úgy került szóba, hogy a bírónő rákérdezett, miért szerepelhet Suchman neve a vádiratban "szabad demokratákhoz közelállóként" aposztrofált Budai György naptárában, illetve telefonos füzetében. Suchman Tamás válaszként megjegyezte: a neve sok száz naptárban és sok ezer telefonkönyvben szerepel. Majd hozzáfűzte: kedvenc költője kéziratainak megvásárlásáról tárgyalt 1996 tavaszán, nyarán Budai Györggyel több ízben is. 

Korábban:

Tocsik sírva tagadta a vádakat

Egy konkurens ügyvéd erkölcstelennek nevezte Tocsik tevékenységét