Újabb politikai hullámokat kavar a gyűlölködés

Kovács László, az MSZP elnöke nyílt levélben kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy tárja a közvélemény elé álláspontját az 1956-os megemlékezéseken egyes ellenzéki politikusokkal történt incidensekkel kapcsolatban.

Ebben az évben több helyen is, így az Új Köztemető 301-es számú parcellájánál, néhány vidéki településen, november 4-én pedig a Nemzeti Sírkertben botrányos, a forradalom és a szabadságharc szellemével ellentétes megnyilvánulásokra került sor - írja levelében a legnagyobb ellenzéki párt vezetője. Kovács László nézete szerint az a körülmény, hogy a Magyar Szocialista Párt nevében koszorúzókat gyilkosnak, az 1956 után halálraítélt Mécs Imrét pedig hazaárulónak nevezték, egyértelműen azt bizonyítja, hogy a történtek nem 1956-ról, hanem a jövő évi választásokról szóltak.

Álláspontja szerint a kérdés feltevését az is indokolja, hogy a Nemzeti Sírkertben jelen voltak Magyarország legmagasabb rangú közjogi méltóságai, ám nem érezték erkölcsi kötelességüknek a magukról megfeledkezettek rendre utasítását. "Ezzel olyan látszatot keltettek, mintha egyetértenének a történtekkel. Ezt a látszatot csak erősítette, hogy Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, amikor a parlament ülésén a kormány nevében válaszolt Mécs Imre SZDSZ-es országgyűlési képviselő felszólalására, megvédte a rendbontókat - fejti ki véleményét Kovács.

Magyar származású amerikai személyiségek egy csoportja nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Mécs Imrével és - mindazokkal, akiket méltánytalanul és megalázó szándékkal szidalmaztak a megemlékezés gyászában- adta hírül az MTI.

Helytelen, ha embereket megsértenek a méltóságukban - jelentette ki a kormányfő szombati tv-interjújában. A temetőben kifütyült, 1956 után halálraítélt Mécs Imrét tiszteli, a füttykoncert sokkal inkább az SZDSZ és az MSZP képviselőinek szólt. Orbán közölte: nem politikai oldalról közelít ehhez, hanem a megtiport emberi sorsokat szem előtt tartva igyekszik megérteni a helyzetet.

Dávid Ibolya miniszterasszony védelmébe vette a csőcseléket, megvádolta a forradalom résztvevőjét, szellemi örökösét - írta nyílt levelében a Nyilvánosság Klub.

Korábban:

Magyar amerikaiak kiállnak Mécs Imre mellett