1991 november 9-én 80 éves korában hunyt el Yves Montand, aki Marseilles-i proligyerekként hódította meg Párizst. Édith Piaf csillagot, Simone Signoret férjet, Marilyn Monroe szeretőt csinált belőle. New Yorktól Tokióig a legnagyobb színpadokon énekelt, ma szakértői mégis középszerű énekesnek tartják. Az apasági botránya miatt a vásárlók alig veszik a hat éve kiadott életművét, míg a kortársak albumai sikeresek. Montand 1998-as, nagy visszatérését a holttestének DNS-vizsgálata jelentette.

Ivo Liviként született az olasz Monsummano nevű kisvárosban, két éves volt, amikor a fasizmus elől Marseilles-ben költözött a család. Ivot estefelé az anyja hívta fel az utcáról "Ivo, monta!"-t (Ivo, gyere) kiabálva neki, és mikor fodrászsegédként Douglas Fairbanks filmjeitől - a '30-as évek nagy sikerétől A kis cézártól -megittasulva először lépett föl Marseilles-ben, nevét Yves Montand-ra változtatta.

Párizsba a közmunka elől menekült, repertorájában már a "Dans les plaines du Far West" slágerrel lép föl. A francia Elle című folyóiratnak '48-ban bevallja, sosem hallott még Moliérről. Édith Piaffal, a sanzonénekessel való találkozás és a későbbi közös turnék faragnak belőle igazi személyiséget, kultúrlényt. A Moulin Rouge és a l'Etoile állandó fellépéséiknek színhelye, a páros hatalmas sikereket arat, aztán Piaf egyik napról a másikra szakít a maga kreálta remekművel.

Az énekes Montand '47-től már mozicsillag kíván lenni. Első próbálkozásai nem járnak sikerrel. Négy évvel később elveszi Simone Signoret-t, a francia színésznőt és pályája sohasem látott magasságokba emelkedik. '52-ben a Cannes-i filmfesztivál győztes filmjének, A félelem bére c. filmnek a főszereplője. Normandiai házukat többek közt olyan spanyolok is látogatják, mint Luis Bunuel, Az andalúziai kutya rendezője vagy Jorge Semprun a Nagy utazás írója.

Signoret és Monroe között

Az '56-os pesti forradalom idején nem halasztja el moszkvai fellépését, bejárja Kelet-Európát, és, mikor már azt hiszi, leszámolhat a filmmel, Marylin Monroeval forgatja a Let’s Make Love-t. Idilli viszonyuknál azonban erősebb a házassága, a forgatás után hazautazik Signoret-hoz, féltékeny feleségéhez. A hatvanas években alig-alig lép fel, ellenben a legnagyobb rendezőkkel forgat. Legnagyobb alakításai Signoret-val a Vallomás Arthur Londonja és Romy Schneiderrel a Cézár és Rozália címszerepe.

'81-ben tér vissza végleg l'Olympia című albumával a színpadra, Baudelaire megzenésített versével (Les Bijoux) tapsvihart kavar az egész világon. '85-ben felesége meghal. Korábbi viszonya aszisztensével '88-ban fiút gyümölcsözik, ezután csendesen él új családjával haláláig.

Halála után Yves Montand nem pihenhette örök álmát, mert post mortem genetikai vizsgálatot rendeltek el Anne Fleurange színésznő kezdeményezésére, aki azt állította, hogy leánya, Aurore Drossart Yves Montand gyermeke. A neves énekes családjának heves tiltakozása ellenére a Párizsi Fellebbviteli Bíróság elrendelte a holttest exhumálását. A DNS-vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy Aurore Drossart apja nem Yves Montand volt, de az is kiderült, hogy Párizs bálványa már protézist hordott.

[origo]