A VII. kerületi önkormányzat kedd este jogi eszközökkel nem tudta megakadályozni, hogy kilakoltassák azt az önkényes lakásfoglaló családot, amelyet tavaly szeptemberben ideiglenesen egy Garay utcai lakásban helyeztek el.

Az önkormányzat munkatársa a helyszínről arról tájékoztatott, hogy a család egyben tartása érdekében, a polgármesteri hivatal azt javasolta nekik: kedd este fél nyolcig jelentkezzenek be a VI. kerület Hegedűs utcában található ideiglenes otthonba. Mivel az otthon tele volt, ezért a családot előjegyzésbe vették, és amíg nem lesz hely számukra, addig a VII. kerületi önkormányzat egy panzióban bérel számukra egy négyágyas szobát.

A bíróság keddre tűzte ki a kilakoltatás végrehajtását, miután helyt adott az ingatlan kiürítésére vonatkozó kérelemnek. Az önkormányzat közlése szerint az érintett család egyike azoknak, amelyek korábban önkényesen beköltöztek a Király utca 25. szám alatti épületbe. A tájékoztató szerint az önkormányzat a nyolcgyermekes családnak a velük egyeztetett és általuk aláírt, tavaly szeptember 30-án kelt megállapodásban három hónapos időtartamra ideiglenes elhelyezést nyújtott a Garay utcában. Ennek feltétele az volt, hogy a családok a saját lakáshelyzetüket maguk is igyekezzenek saját erőből megoldani.

Az önkormányzat rámutat ugyanakkor arra, hogy "az elhelyezettek részéről a megállapodásban foglaltak betartása nem történt meg sikeresen, lakhatási körülményeiket megoldani nem tudták". A tavaly elhelyezett családok a megállapodás szerinti három hónap lejárta után, azaz 2000. december 31-e óta is a számukra kijelölt Garay utcai szálláshelyen tartózkodnak.

A közlemény szerint a családokat ez év január 22-én az önkormányzat felszólította a megállapodásban foglaltak végrehajtására, azaz a szálláshely kiürítésére, majd - mivel ez nem történt meg - törvényi kötelezettségéből eredően bírósági eljárást kezdeményezett az ingatlanok szabaddá tétele érdekében. Az eljárások közül mostanáig csak egy zárult le. A bíróság a kiürítési kérelemnek helyt adott, az alperes felfüggesztési és személyes meghallgatási kérelmét elutasította, és a végrehajtást 2001. november 13-ára tűzte ki.