Az MSZP elnöke elfogadta Mádl válaszát

Az államfő higgadtságra hívta fel a figyelmet az 1956-os forradalommal megemlékezésein történt incidensekkel kapcsolatban, ugyanakkor nem határolódott az ott elhangzott durva és sértő kijelentésektől. A szocialista pártelnök megfelelőnek ítélte a köztársasági elnök válaszát.

Mádl Ferenc köztársasági elnök az 1956-os forradalom ez évi megemlékezésein történtekkel kapcsolatban kedden nyilatkozatot adott ki, miután az MSZP állásfoglalásra kérte fel. Mint ismeretes, kifütyültek számos szocialista politikust, továbbá inzultus érte az 56-os cselekedeteiért halálra ítélt SZDSZ-es képviselőt, Mécs Imrét, valamint Demszky Gábor főpolgármestert is. Az államfő méltatlannak nevezte az ott elhangzott sértő kijelentéseket, és higgadtságra szólított fel, de nem határolódott el tőlük.

"Az elmúlt napokban az 1956-os forradalomra, a szabadságáért felkelő nemzet forradalmára emlékezett az ország. A forradalom leverésével, az idegen hatalom árnyékában és a megtorló terror fenyegető eszköze által megszilárdult hatalom képviselői egészen a közelmúltig lehetetlenné tették, hogy a nemzet méltó módon emlékezzen mártírjaira. Azokra az emberekre, akik életüket adták a szabadságért. A nemzetnek joga és kötelessége a tiszteletteljes emlékezés. Joga, hogy gyászolja halottait. Mert több, mint fájó, hogy voltak, akik a szabadság és saját honfitársaik ellen fegyverrel vagy hivatalos hatalmukkal léptek fel. Tisztelettel kell emlékeznünk mártírjainkra, és a napi politikai vitáktól függetlenül tisztelnünk kell mindazokat, akiket a szabadság védelme miatt hosszú időre börtönbe zárt és meghurcolt az akkori hatalom. Magyarország, hűen a forradalom legfőbb eszméjéhez és követeléséhez, ma szabad ország. Olyan demokratikus jogállam, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, amíg az nem ütközik az alkotmányba, amíg nem veszélyezteti alkotmányos rendünket, aminek egyik alapértéke a szabad véleménynyilvánítás. Mélyen megértjük és átérezzük az egykori szenvedők és az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmát, az elmúlt évtizedekben átélt nehéz sorsuk feletti elkeseredésüket. Vannak azonban az életnek olyan értékei is, amelyeket nem jogszabályok írnak elő számunkra. Nem méltó sem a temetőben, sem a parlamentben, sem a nyilvánosság egyéb fórumain, hogy a még annyira jogos vagy annak vélt indulatainkat másokat méltóságukban, gyászukban megsértve juttassuk kifejezésre. A társadalom minden tagjától, de különösen a politikai pártoktól azt várom, hogy a közélet, benne sorsunk nehéz kérdéseiről higgadt, európai hangnemben és módon, az ország érdekeit szem előtt tartva váltsanak szót egymással." - áll Mádl Ferenc közleményében.

A köztársasági elnök úr megtette azt, amire nyílt levelemben kértem, és a nyilvánosság elé tárta álláspontját az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán rendezett megemlékezéseken történt incidensekkel kapcsolatban - reagált az államfő közleményére Kovács László szocialista pártelnök az MTI-nek. Kovács László megítélése szerint a köztársasági elnök véleménye megfelel annak, ami az ország első számú közjogi méltóságától elvárható.