Újabb paragrafusba kapaszkodik Terry Black

Egyelőre nem született meg az a határozat, amitől Terry Black ügyvédje azt várja, hogy teljesen új jogi helyzetet fog teremteni a védence által kezdeményezett örökbefogadási ügyben. Az ügyvéd a gyermekvédelmi törvényre és tanúk beszámolóira hivatkozva azt akarja elérni, hogy mondja ki a Terry Black lakhelyén illetékes önkormányzat: a kis Dani fejlődését veszélyeztetné, ha anyjához és annak élettársához kerülne. A piliscsévi önkormányzat kedden azért nem hozta meg ezt a határozatot, mert döntése előtt a lehető legtöbb bizonyítékot szeretné összegyűjteni és áttanulmányozni - állítja az ügyvéd.

Nem született meg kedden az a határozat, amitől Terry Black ügyvédje azt várja, hogy teljesen új jogi helyzetet fog teremteni a transzvesztita előadóművész által kezdeményezett örökbefogadási ügyben. Mester Csaba ügyvéd az [origo]-nak elmondta, hogy védence jelenleg Piliscséven neveli a kisfiút. Mivel a gyermekvédelmi törvény kimondja: amennyiben a hatóság észleli, hogy egy gyermek fejlődését súlyosan veszélyeztetik a körülményei, akkor köteles őt elhelyezni más személynél. Terry Black ügyvédje ezért kérelmet terjesztett elő a piliscsévi jegyzőnél, hogy a gyermekvédelmi törvény ezen passzusa alapján a kis Danit helyezze el ideiglenes hatállyal Terry Blacknél.

Lépését azzal indokolta, hogy az anya ellen büntetőeljárás folyik, ezenkívül tanúnyilatkozatot csatolt a kérelemhez, amelyben a gyerek szüleinek közeli nőismerőse meséli el mindazt, amit az anyáról, Vajna Éváról megtudott az évek során. A nőismerős vallomása szerint az anya egymillió forintért adta el előző gyermekét, Ádámot, a hölgy erről várhatóan pontosabb adatokkal is szolgál majd. Tanúnyilatkozatában szerepel az, hogy tudomása szerint Vajna Éva rendszeresen prostitúcióval foglalkozott, valamint speciális pornófilmekben is szerepelt.

Mester Csaba azt mondta, hogy mások is kopogtattak nála, akiket sem ő, sem védence nem ismert, és tanúskodni kívánnak az anya ellen. Az ügyvéd szerint a hitelesített tanúnyilatkozatok megfelelően alátámasztják az állításukat, miszerint a kis Dani fejlődését veszélyeztetné, ha anyjához és annak élettársához kerülne. Ezért a törvény előírása alapján a piliscsévi önkormányzatnak kötelessége más személynél elhelyezni a gyereket. Mivel a kezükben van az anya beleegyező nyilatkozata, amelyben azt írta alá, hogy Danit Rácz Károlynak, azaz Terry Blacknek szeretné örökbe adni, ezért az ügyvéd szerint nem kérdéses, kinél kell elhelyezni a gyereket. A piliscsévi önkormányzat kedden azért nem hozta meg ezt a határozatot, mert döntése előtt a lehető legtöbb bizonyítékot szeretné összegyűjteni és áttanulmányozni - tette hozzá az ügyvéd.

Mester Csaba azt is elmondta, hogy ő és a Szociális és Családügyi Minisztérium szakértői másként értelmezik a jogot. Szerinte, a minisztériumban hétfőn lezárult vizsgálat eredményeivel ellentétben, törvényesen van a kisbaba védencénél. Ismét a gyermekvédelmi törvényt idézte, amely kimondja, hogy miután a szülő aláírta az örökbeadásról a beleegyező nyilatkozatot, 30 napig a leendő örökbefogadónál kell elhelyezni a gyereket gondozásra. A gyámhatóság csak a 30 nap lejárta után dönthet véglegesen, és hiába jár le esetleg a 30 nap, mivel az ügyet felfüggesztették, a gyerek jogosan maradt mind a mai napig Terry Blacknél.

Remélhetőleg nem lesz azonban szükség további jogviták folytatására a miniszterrel, mert amint a várva várt piliscsévi határozat megszületik, a törvény szerint a szülői felügyelet megszűnik - tette hozzá Mester Csaba. A jogvita azután alakult ki, hogy hétfőn lezárult a Szociális és Családügyi Minisztérium vizsgálata a Terry Black által kezdeményezett örökbefogadási ügyben. Mivel a gyermekvédelem felügyelő szerve a tárca, a miniszter eljárást indíthatna a megítélése szerint rossz kezekbe került kisgyerek érdekében, de a minisztériumi közlemény szerint erre nincs szükség, mert az örökbefogadásról nem született jogszerű határozat.

Örökbefogadások alakulása az elmúlt években

Korábban:

Terry Black ügyvédje Harrach döntését elsöprő fordulatra számít

Sorban állni a szeretetért - A hazai örökbefogadás helyzetéről

Ajánlat:

Az örökbefogadás jogi tudnivalóiról itt olvashat részletesen

[origo]