Huszonöt milliárdot költöttek bérlakásokra

A Széchenyi-tervből kíván 69 bérlakást építeni a csepeli önkormányzat. A 48-98 négyzetméteres, bérlakásokat négyzetméterenként 807 forintért kívánják majd bérbe adni. A beruházás része egy összesen 300 lakás felépítését célzó programnak a városközpontban. Az önkormányzat a beruházás 57 százalékát - 731,8 millió forintot - szeretne támogatásként megkapni a központi költségvetéstől. A Gazdasági Minisztérium idén októberig közel 25 milliárd forint támogatást osztott ki az önkormányzatoknak és az egyházaknak bérlakásépítésre.

Az épületegyüttes látványterve
A csepeli önkormányzat a Széchenyi-terv segítségével kíván 69 bérlakást építeni a városrész központjában. A hivatal 48, 50, 68 és 98 négyzetméteres lakásokat építene a saját maga által biztosított telken. A terveket úgy készítették el, hogy az építkezések ütemezhetők legyenek, így ha az önkormányzat nem jut támogatáshoz, 42 lakást saját erőből akkor is elkészítenek - mondta el Orosz Ferenc alpolgármester az önkormányzat sajtótájékoztatóján.

Az önkormányzati tulajdonú, 5,3 hektáros összterületű telekre a Rádiusz Rt. készítette el az összesen 300 lakást és 2500-3000 négyzetméternyi üzlethelyiséget magába foglaló épületegyüttes tervét. A tervek szerint 2003. szeptember 30-ig elkészülő 69 lakás csupán a beruházás első ütemének első szakasza, további 42 lakást a második szakaszban, valamint a további két

A 807 forintos bérleti díj esetén egy közepes - 50 négyzetméteres - lakásért havonta 43350 forintot kell fizetni. Ez az önkormányzat saját bevallása szerint is meghaladja a pályázati feltételekben előírt nagyságrendet. A 807 forintba beépítették a közös elektromosáram-fogyasztás díját, a gondnok és a takarítás költségeit, a kezelési díjat, adminisztrációs költségeket, a karbantartás, hibaelhárítás, sürgős javítások, tervezett felújítások és a bérlőcsere esetén szükséges lakásfelújítások költségeit, az amortizációt, a beruházási költség 2 százalékát és az üres lakások miatti lakbérhátralékot. A lakbéren felül kell még fizetni az egyéb szolgáltatásokért (víz-, csatorna-, szemétdíj, gáz- és elektromosáram-fogyasztás).

ütemben körülbelül kétszáz lakást építését tervezik. A 9,9 millió és 21,5 millió forint közötti előállítási költségű ingatlanokat várhatóan 807 forintos négyzetméteráron adják bérbe. A leendő bérlőket az önkormányzati képviselő-testület lakásügyi bizottsága választja majd ki pályázat útján.

Ezek a lakások egyelőre költségalapú bérlakások lesznek. Szociális bérlakásokat és a fiatalok számára készülő "fecske-házakat" a későbbiekben szándékoznak építeni Csepelen. A városrész polgármestere, Tóth Mihály elmondta: van igény a bérlakásokra, hiszen a tavaly megpályáztatott 11 önkormányzati lakásra több mint 250-en jelentkeztek.

Készülnek üzlethelyiségek, gépkocsitárolók és parkolóhelyek is. A lakások közül 14 darab 3-3,5 szobás, 36 darab 2-2,5 szobás, 19 darab 1-1,5 szobás lesz. Az igényektől függően azonban a 3-3,5 szobások helyén kisebb lakásokat is kialakíthatnak.

A beruházás nagy terhet ró a hivatalra, hiszen az elkészült lakásokat húsz évig nem idegenítheti el az önkormányzat, és erre az időre vállalnia kell a fenntartási és karbantartási költségeket - hangzott el a sajtótájékoztatón. A beruházás költségeinek jelentős részét - 553 millió forintot - az önkormányzat állja, a fennmaradó 731,8 millió forintot a Széchenyi-terv segítségével kívánják biztosítani.

Az épületegyüttes látványterve
Noha az önkormányzat bízik a pályázat kedvező elbírálásában, felkészült arra is, hogy nem kapja meg a támogatást. Ebben az esetben az első ütem második szakaszához kezdenek hozzá, ez 42 lakás megépítését jelenti, de ekkor kénytelenek lesznek egyéb külső forrásokhoz nyúlni a beruházás finanszírozásának biztosítására.

Októberig közel 25 milliárd forint támogatás a bérlakásprogram keretében

A Széchenyi-terv bérlakásprogramja keretében tavaly július elsejétől van lehetőségük az önkormányzatoknak bérlakásállományuk állami támogatással való növelésére. Az eltelt közel másfél év alatt összesen 24,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyertek el az önkormányzatok, illetve az egyházak. A beruházók átlagosan a költségek egyharmadát saját erőből állják. A támogatásokból több mint 2800 szociális bérlakás (a lakók csak a költségek csak kis részét állják, a nagyobbik részt az önkormányzat fizeti), 1500 költségelvű bérlakás, 299 garzonlakás fiataloknak, 341 nyugdíjas lakás és 470 idősek otthona készül. Az egyházak főleg idősek otthonait és nyugdíjasházakat építenek, szociális- és költségalapú bérlakásokat, valamint fiataloknak való garzonházakat az önkormányzatok építtetik.

Októberben a gazdasági tárca 6,3 milliárd forint támogatás odaítéléséről számolt be. Az október eleji döntés szerint 200 millió forintot meghaladó támogatáshoz jut Békéscsaba, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Eger, Gödöllő, Miskolc, Pécs, Siófok és Tatabánya.

Pécsett 425 milliós támogatásból - mely a költségek körülbelül 70 százalékát fedezi - építenek majd 120 darab 1-1,5 szobás szociális bérlakást a kertvárosban, a Zajdinger János és Szántó Tibor utca sarkán.

Siófokon egy korábbi 243 millió forintos támogatásból már elkészült két, összesen 100 szociális garzonlakást tartalmazó épület, melyet idősek számára építettek. A nyugdíjas lakók 3 millió forint egyszeri használatba vételi díj befizetésével költözhetnek be, ezután életük végéig csupán a lakások önköltségét kell fizetniük. Az épületek közelében gondozási központ és kórház is található. Az októberben odaítélt 204 millió forintos támogatásból fecske-házat épít a siófoki önkormányzat. Az 59 darab egyszobás, 30-40 négyzetméteres lakást olyan fiatalok kapnák, akik vállalják, hogy öt éven után továbbköltöznek. A lakóknak ezenfelül havonta minimum 16 ezer forintot kell kötelezően megtakarítaniuk fejenként. A hivatalnál már több cég és hivatal is érdeklődött pályakezdő munkatársai elhelyezésének lehetőségéről, a helyi rendőrség 24 lakás odaítélési jogát szerezte meg.

Ballai Vince

Korábban:

Újabb bérlakások épülhetnek
2001. október 9.