Figyelmeztették a polgárjogi aktivistákat

Valamivel éjfél előtt elengedték azokat a polgárjogi aktivistákat, akik tegnap megpróbálták megakadályozni egy roma család kilakoltatását a főváros VII. kerületének egyik lakásából. A rendőrség 40 fővel vett részt az akcióban. A családot ugyan kiköltöztették, ám fedél alatt, rokonoknál töltötték az éjszakát.

Figyelmeztetésben részesültek azok a polgárjogi aktivisták, akik kedden megpróbálták megakadályozni, hogy kiköltöztessenek Erzsébetvárosból egy kétgyermekes családot. A kilakoltatási procedúra egész nap eltartott, a végrehajtó ugyanis addig nem kezdte el a munkáját - este fél 8-ig -, amíg Szabó Zoltán, a kerület szocialista polgármestere úgy nem látta, hogy a család helyzete rendeződött.

Szabó Zoltán szerint az önkormányzat már egy héttel a keddi kilakoltatás előtt jelezte a családnak, hogy mi fog történni, ám szerinte a család semmit sem tett ennek elkerülése érdekében. Az ominózus Garay utcai lakásba még tavaly szeptemberben költözött be a négytagú család, a Király utcából, ahonnan szintén kiköltöztették őket. Ekkor az önkormányzat szerződést kötött a családdal, hogy keresnek nekik otthont, de addig is egy terézvárosi átmeneti otthonba kívánták beköltöztetni őket. Az ide való felvételt azonban a családnak kellett volna kérnie, amit keddig nem tettek meg. Kedden viszont kiderült, hogy a szociális intézményben már nincs férőhely.

Ezt követően Szabó felajánlotta, hogy a kerület egy panzióban helyezi el a családot, ameddig nem találnak részükre más lehetőséget. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint a polgármester bebizonyította alkalmatlanságát, hiszen kedden többször is jelezték neki, hogy nincs hely az otthonban, a család viszont nem akarja a panzióban tölteni az éjszakát. Horváth szerint ugyanis, maga a felajánlás cinikus és drága, amely csak arra jó, hogy tovább gerjessze a "cigány-ellenességet a magyar társadalomban".

Ennek ellenére a polgármester kedd este hét órakor elhagyta a helyszínt azzal, hogy a jegyzővel egyeztet - mondta Horváth. Eközben a család - aznap már másodjára - az átmeneti szálláshoz ment igazolásért, hogy valóban nincs hely.

Horváth Aladár szerint ezt követően a sajtó is elhagyta a helyszínt; erre a végrehajtó folytatni akarta a munkáját, ám ebben 16 polgárjogi aktivista megakadályozta. Köztük olyan ismert személyiségek, mint Szalai Erzsébet szociológus, Horváth Aladár, az alapítvány elnöke, Tölcsér Sándor, az alapítvány munkatársa, Ladányi János, Havas Gábor szociológusok és Iványi Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő. A rendőrök Iványi kivételével, megbilincselték őket és előállították a kerületi rendőrkapitányságon.

Az akcióban 40 rendőr vett részt - mondta érdeklődésünkre Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője. Az előállítottakat figyelmeztették, hogy többet ne forduljon elő hasonló eset. Ez azonban nem jelent semmiféle priuszt, hiszen még nyilvántartásba sem vették őket - állította a szóvivő.

Horváth Aladár az [origo]-t arról tájékoztatta, hogy éjfél körül hagyhatták el a rendőrséget, ahol udvariasan bántak velük. Ennek ellenére félő, hogy a jövőben, minden ilyen esetben teketória nélkül fogják bilincsbe verni a polgárjogi aktivistákat, hiszen ilyesmi még nem fordult elő, így ez az eset precedens értékű - mondta az alapítvány elnöke.

A polgárjogi aktivisták azért akarták megakadályozni, hogy a végrehajtó kilakoltassa a családot, mert megítélésük szerint az illetékesek nem tettek eleget szociális kötelezettségüknek, hiszen hiába a törvény, ha a gyermekeknek nem tudják biztosítani a megfelelő elhelyezést.

A család miután sem az átmeneti otthonban, sem a panzióban nem lelt menedékre, rokonoknál húzta meg magát. Az alapítvány szerint az elkövetkező napokban a másik oldalon pattog a labda: egyeztetést várnak az igazságügyi minisztertől, a főpolgármestertől és a kerületi vezetőtől. A legmegfelelőbb azonban az lenne, ha átmeneti otthonná minősítenék a Garay utcai lakást - mondta Horváth Aladár.

Szabó Zoltán érdeklődésünkre azt mondta, a városvezetés mindent megtett a család helyzetének rendezése érdekében, ők nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy hova költözzön, ezért a maguk részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Jelenleg 18 család vár arra, hogy a Terézvárosi Családsegítő Szolgálat, Hegedű utcai átmeneti otthonába költözhessen.

[origo]