Meghalt az egyik keceli megégett gyerek

Súlyos égési sérüléseibe szerdán belehalt az a keceli kislány, aki unokatestvérével együtt október 29-én égett meg. A kisfiú állapota továbbra is igen súlyos, életveszélyes, őt szerdán is megműtötték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központjában. A vizsgálatok szerint  Szent János és a Heim Pál Kórházban is hibát követtek el, mert nem jelezték az égés-sebészeti ellátás feltételeiben meglévő hiányosságokat az ÁNTSZ-nek.

Csiba Gábor a kórház főigazgató-főorvosa elmondta: a kislány halálát közvetlenül keringési elégtelenség okozta, amely ilyen súlyos égési sérülések után igen gyakran fellép. Unokatestvére állapota súlyos, életveszélyes, a rajta szerdán végrehajtott műtét nagyon megviselte.

A két gyermek testének több mint 90 százalékán égett meg; őket a lángokból egyikük apja menekítette ki, aki szintén súlyosan megsérült a tűzben.

A tragédia után Kecelről a kiskunhalasi kórházba, onnan a szegedi klinikára, onnan pedig Budapestre, a Heim Pál Gyermekkórházba szállították őket, ám egyik helyen sem volt megfelelő háttér gyógyításukhoz. Budapestről két hete mentőhelikopter vitte a két gyermeket Miskolcra.

A János kórház elutasítja az ÁNTSZ vádjait

A Szent János Kórház orvosigazgatója ragaszkodik ahhoz, hogy nem követtek el mulasztást, amikor nem vették fel a súlyos égési sérült gyerekeket. Habár a tisztiorvosi vizsgálat szerint hibáztak, a kórházban közölték: a kicsik nem tartoznak abba a körzetbe, amiért felelősek, ezért joguk volt elutasítani felvételüket.

Két esetben összesen öt megégett kisgyermeket kellett súlyos állapotban kórházról kórházra szállítani, amikor a betegek fogadását több egészségügyi intézmény is elutasította.

Már csaknem egymillió forint gyűlt össze néhány nap alatt Csongrád megyében azzal a céllal, hogy a szegedi gyermekklinikán létesüljön égési sérült gyermekeket ellátó részleg. A speciális kórházi részleg létrehozása 20-25 millió forintba kerülne.

Az Egészségügyi Minisztérium is hozzá kíván járulni több millió forinttal az új részleg kialakításához, amelynek tervezése hamarosan elkezdődik. Az akciót azért indította el a Rádió 88, mert Szegeden sem tudták befogadni a két keceli gyermeket.

A fővárosi tiszti főorvos annak vizsgálatára szólította fel az intézmény-tulajdonos fővárosi önkormányzatot, hogy kinek a hibájából hiányosak a Szent János kórházban, illetve a Heim Pál kórházban a súlyosan megégett gyermekek ellátásának feltételei.

A Szent János és a Heim Pál Kórházban is hibát követtek el

Lun Katalin országos tiszti főorvos szerdán elmondta: a fővárosi tiszti főorvosnak az október végén és a november elején megégett keceli, illetve tassi gyerekek továbbküldése kapcsán indított vizsgálatai megállapították, hogy a Szent János kórházban és a Heim Pál kórházban hibát követtek el, mert nem jelezték az égés-sebészeti ellátás feltételeiben meglévő hiányosságokat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ).

Lun Katalin közölte: a november 5-én lakástűzben megégett 7 hónapos, valamint 2 és 3 éves tassi gyerekek ellátása valóban nem tartozott a Szent János kórház gyermek égés-sebészeti osztályának ellátási hatókörébe, de mivel az intézmény korábban erre való tekintet nélkül fogadta a sérülteket, a mentők a szokásjog alapján oda vitték a kicsiket. Hozzátette: a Szent János kórház azért nem fogadta a gyerekeket, mert intenzív részlegükön nem tudták volna megoldani ellátásukat.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a mentősök már a gyerekek szállítása közben értesültek arról, a Szent János kórházba nem vihetik a sérülteket, így a testük 60-65 százalékán megégett gyermekek közül kettőt a Bethesda gyermekkórházba, egyet pedig Heim Pál gyermekkórházba már tudatosan szállítottak, ahol fogadták is őket.

Lun szerint bonyolultabb volt a testük 90-95-án megégett keceli gyermekek elhelyezése. Az 5 és 6 éves sérülteket a mentők először a kiskunhalasi kórházba, majd a szegedi klinikára vitték, de egyik helyen sem volt megfelelő felkészültség ellátásukhoz. A mentők - szintén a szokásjog alapján - próbálkoztak a Szent János kórházzal is, de az intézmény nem fogadta a gyermekeket.

Fogadta viszont őket a Heim Pál gyermekkórház, de kiderült, hogy ez az intézmény sem rendelkezik az ilyen súlyos sérülésekhez megfelelő égés-sebészeti háttérrel. Így mentőhelikopterrel szállították a keceli gyerekeket az ilyen esetekre felkészült miskolci kórházba.

A fővárosi tiszti főorvos a fővárosi önkormányzat illetékesétől arra is választ kér, hogy az intézményekben folytatott vizsgálatok alapján milyen felelősségrevonást tervez.

Korábban:

A János kórház elutasítja az ÁNTSZ vádjait