Nem engednek a légiirányítók

Csütörtökön folytatódnak a tárgyalások az LRI és a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete között. A szakszervezet nem vár sikert a megbeszéléstől, munkabeszüntetést tervez.

A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ) megegyezésre törekszik a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon, de követeléseiből nem enged - mondta Metes György, a szakszervezet elnöke szerdán.

A csütörtök délelőtt folytatódó egyezetésektől a szakszervezet nem vár átütő sikert, mert - mint az elnök elmondta - a munkáltató eddig is csak látszattárgyalásokat folytatott az érdekképviselettel. Hozzátette: az előírások szerint egy hétig tárgyalnak az LRI képviselőivel, és megegyezés hiányában ezt követően kétórás figyelmeztető, majd szükség esetén egy hosszabb munkabeszüntetést szerveznek. Metes György szerint egy kétórás figyelmeztető sztrájk megbéníthatja a térség légi forgalmát. Elismerte, hogy a légiforgalmi irányítóknak csak mintegy 27 százaléka tagja az MLSZSZ-nek, de szerinte a tagságon kívül is jelentős támogatottságot élveznek. "A munkavállalók közül sokan nem merik vállalni, hogy egyetértenek a szakszervezet követeléseivel, mivel fenyegetve érzik magukat" - mondta az elnök -, hozzátéve, hogy őt, illetve a szakszervezet jogi képviselőjét is megfenyegették az egyik egyeztetésen.

A szakszervezet továbbra is követeli, hogy a légi forgalom irányításában dolgozók bére érje el azt az összeget, amit az LRI erre a célra megkap. Szerintük az LRI-hez a fizetések céljából eljuttatott pénz
nagy része, 40-50 százaléka eltűnik, illetve a munkáltató más célra fordítja.

Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája jelen lévő elnöke jogosnak tartotta a szakszervezet követeléseit. Elismerte, hogy a légiforgalmi irányítók bére magyar viszonylatban kiemelkedő, ám úgy vélte, hogy az európai légi irányításban való részvétel megalapozza az európai nagyságrendű bérek követelését.

Metes György beszámolt arról is, hogy megkezdik az egyeztetést a Malévvel és a pilóták képviselőivel egy sztrájk esetén biztosítandó minimális szolgáltatásról.

Korábban:

Az LRI szerint jogellenes a sztrájk