A János kórház elutasítja az ÁNTSZ vádjait

A Szent János Kórház orvosigazgatója ragaszkodik ahhoz, hogy nem követtek el mulasztást, amikor nem vették fel a súlyos égési sérült gyerekeket. Habár a tisztiorvosi vizsgálat szerint hibáztak, a kórházban közölték: a kicsik nem tartoznak abba a körzetbe, amiért felelősek, ezért joguk volt elutasítani felvételüket. A kórházban a fővárosi önkormányzat is vizsgálatot kezdett.

A Fővárosi Tisztifőorvosi Hivatal illetékese a Tv2-nek beszámolt arról, hogy lefolytatták azt a vizsgálatot, melyet a megégett kisgyerekek ügyében indítottak. Két esetben összesen öt megégett kisgyermeket kellett súlyos állapotban kórházról kórházra szállítani, amikor a betegek fogadását több egészségügyi intézmény is elutasította.

Az ÁNTSZ most elkészült jelentésében megállapítja, hogy a fővárosi János kórház elmulasztotta jelenteni, hogy szakemberhiány miatt megszűnt náluk a 0-2 éves gyerekek intenzív kezelése. Az ÁNTSZ jelentését megkapja a Fővárosi Önkormányzat, és a mulasztás ügyében az önkormányzat feladata lesz intézkedni.

Lun Katalin országos tiszti főorvos a vizsgálat megkezdésekor elmondta: bár még nem tárták fel, mi történt is akkor este, egy biztos: a Szent János Kórháznak fel kellett volna vennie a gyermekeket, vagy jeleznie az ÁNTSZ-nek, ha problémája van az ellátással.

Egy négy- és egy ötéves kisgyerek testének 90-95 százaléka megégett, amikor kigyulladt a szénakazal, amiben játszottak. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett kisgyerekeket több mint 400 kilométert utaztatták. Először Kecelre szállították őket, aztán Kiskunhalasra, majd Szegedre. Mivel ezekben a kórházakban egyetlen orvos sem tudta megműteni őket, Budapestre, később pedig Miskolcra kerültek.

Három megégett kisgyermek ügyében a Fővárosi Önkormányzat is indított vizsgálatot - tudtuk meg Szolnoki Andrea, egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettestől. A súlyosan megégett 7 hónapos és 2 éves kislány, továbbá 3 éves bátyjuk közel 10 nappal ezelőtt szenvedett sérüléseket, őket a Bács-Kiskun megyei Tassról kellet kórházba szállítani. Viszont a mentősök intézkedés közben telefonon megtudták, hogy az illetékes kecskeméti kórház nem tudja fogadni őket, így fordultak a fővárosi Szent János Kórházhoz, amely szintén nem fogadta őket. Végül a gyerekek a Heim Pál és a Bethesda kórházba kerültek. Állapotuk azóta is életveszélyes.

A Fővárosi Önkormányzat a Budapestre került gyerekek ügyében azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön, miért nem tudta fogadni a János kórház a kicsiket. A kórház orvosigazgatójától, dr. Tóth Jánostól megtudtuk, hogy a kórház ellátási területéhez nem tartozik a Bács-Kiskun megyei körzet. Saját körzetükből még egyetlen beteget sem utasítottak vissza. Létezik egy úgynevezett ügyeleti rend, amit évente adnak ki. Az ebben meghatározott feladatoknak eleget tesz a kórház, és jelentési kötelezettsége csak akkor van, ha ezen a területen belül nem tudja ellátni a rászorulókat. Ezért nem tett jelentést a szakemberhiányról sem - fűzte hozzá az igazgató. Megemlítette, hogy a hiány pótlásáért mindent megtesznek, reményeik szerint hamarosan betöltik az üres állásokat. Technikai felszereltségük pedig közel elegendő.

A kecskeméti megyei kórházban közölték: azért nem tudták vállalni a gyermekeket, mert nem rendelkeznek az ellátásukhoz szükséges eszközökkel.

Gyűjtés égési sérült gyermekeket ellátó kórházi részlegre

Már csaknem egymillió forint gyűlt össze néhány nap alatt Csongrád megyében azzal a céllal, hogy a szegedi gyermekklinikán létesüljön égési sérült gyermekeket ellátó részleg. A speciális kórházi részleg létrehozása 20-25 millió forintba kerülne.

Az Egészségügyi Minisztérium is hozzá kíván járulni több millió forinttal az új részleg kialakításához, amelynek tervezése hamarosan elkezdődik. Az akciót azért indította el a Rádió 88, mert Szegeden sem tudták befogadni a közelmúltban életveszélyes égési sérüléseket szenvedett két keceli gyermeket, akiket 400 kilométernyi utaztatás után végül a miskolci kórházban látnak el.

[origo]

Korábban:

Tisztiorvosi vizsgálat kezdődött a megégett gyermekek ügyében