Gigantikus plakátok lepik el Budapest utcáit, sőt egyre több épületet is reklámokba burkolnak. A fővárosi önkormányzat nem tehet semmit a látképet csúfító feliratok ellen. Az önkormányzatok különbözőképpen harcolnak a házak ideiglenes "becsomagolása" ellen.

Noha januártól hadjárat kezdődik a közterületi reklámok ellen a fővárosban, újabb és újabb gigantikus plakátok lepik el az utcákat, tereket. A napokban az Astoria Szállóval közvetlenül szomszédos épületet csomagolták be üdítőital-reklámba. A Világörökség részeként nyilvántartott pesti Duna-parton, a Gellért-heggyel szemben egy egész háznyi méretű vörös lepedő hirdeti az ízt, "amitől beindulsz".

A kávéreklám élesen emelkedik ki a pesti panoráma látványából, teljesen jogszerűen. Mivel csak a házfelújítás idejéig, átmenetileg lesz ott a hirdetés, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem emelt kifogást ellene, bár Fejérdy Tamás felügyeleti igazgató szerencsésebbnek tartotta volna, ha visszafogottabb a reklám. Az V. kerületi önkormányzat ehhez a szakhatósági jóváhagyáshoz kötötte a közterület-használati engedély kiadását.

Noha a fővárosi önkormányzat semmiféle óriásplakátot és -lepedőt nem szeretne látni a közterületeken, különösen a Duna-parton, mégsem tehet semmit. A felső rakpart ugyanis kerületi tulajdonú, az V. kerület pedig nem tiltja a házak becsomagolását a felújítás idejére.

A helyi rendelet szerint mindössze annyi a megkötés, hogy egy épületen egy reklámot lehet elhelyezni. Aki ezt megszegi, arra a teljes használati díj, azaz a négyzetméterenkénti 2500 forint tízszeresét szabhatják ki büntetésül. Az Astoria melletti épület miatt jó eséllyel számíthatnak bírságra, mégpedig havonta és négyzetméterenként 50 ezer forintot fizethetnének. Jelenleg több mint tíz per van folyamatban, nem becsomagolt házak, hanem óriásplakátok miatt - mondta Ágoston Péter, a Fővárosi Közterület-hasznosítási Társulás elnöke.

Józsefvárosban, a József körút és a Rákóczi út kereszteződésében lévő sörreklám ügye még nem került bírósági útra, de az önkormányzat mindent elkövet, hogy eltávolítsák a fóliát. A 100 ezer forintos bírságot akárhányszor kiszabhatják, ha nem tesz eleget a felszólításnak a társasház. Mivel három évig nem évül el az ügy, akár több tíz milliós büntetést is felhalmozhat a szabálysértő.

A VIII. kerület, tanulva az esetből, ezentúl a homlokzatfelújítások feltételéül szabja, hogy tilos reklámot elhelyezni az állványzaton.

Terézvárosban nem tiltják a házak ideiglenes becsomagolását, a reklámtáblák ellen azonban harcolnak a maguk eszközeivel. Ez abban merül ki, hogy évekkel ezelőtt lefotózták a kerület összes épületét, s ha idejük engedi, a fényképek alapján felkeresnek néhány házat, s megindítják az eljárást - közölte Bódiné Szabó Edit irodavezető. Tájékoztatása szerint több száz engedély nélküli reklámhordozó van a VI. kerületi közterületeken, s pillanatnyilag mintegy 20 ügyben van folyamatban hatósági eljárás.

Egyre elterjedtebb a forrásmegjelölés, név és cím nélküli óriásplakát. A tűzfalakon, háztetőkön, kerítéseken éktelenkedő reklámhordozók csaknem 80 százaléka illegális. Egyes becslések szerint országosan 5 ezer, a fővárosban pedig háromezer ilyen plakáttal találkozhatunk. Az önkormányzatok, mivel nem nyomozóhatóságok, nem tudják kideríteni, hogy milyen címre és kinek küldjék a felszólítást vagy a bírságot. Az illegális reklámozókat nem terheli a közterület-használati díj, ezért jóval a piaci ár alatt, akár 20 ezer forinttal is olcsóbban kínálhatják a felületeiket, előnytelen piaci helyzetbe hozva azokat, akik ezt megfizetik.

A többségében az éj leple alatt elhelyezett illegális plakátok eltávolítására a kerületek forrásai meglehetősen szűkösek. Terepviszonyoktól függően ugyanis százezer forintnál is többe kerülhet egy-egy óriásplakát eltakarítása.

Bonyolítja a helyzetet, hogy látni olyan táblákat, amelyeket még a helyi rendeletek megalkotása előtt építettek, visszamenőlegesen azonban ezekre nem vonatkoznak a paragrafusok.

A XI. kerületben az önkormányzati többségi tulajdonú Budaplakát 11. Kft. adja ki a reklámtáblákkal kapcsolatos engedélyeket. A Magyar Hírlapot úgy tájékoztatták: tavaly 20, az idén 6-7, engedély nélkül, a közterületen elhelyezett óriásplakátot kellett lebontaniuk.

A XII. kerületben jelenleg nincsenek engedély nélkül kihelyezett reklámhordozók sem közterületen, sem bérházakon. Leginkább azért, mert a hegyvidéki kerület korábban már megkezdte azok eltávolítását. A hivatal harminchét esetben kezdeményezett eljárást: hét reklámozót pedig megbírságolt. Négy plakátot - környezetszennyező vizuális hulladékot - már eltávolítottak.

Klupács Sándor, a Magyar Közterületi Reklámszövetség elnöke nem osztja az óriásplakátokkal kapcsolatos aggályokat. Lapunknak nyilatkozva elmondta: azok döntő többségét engedéllyel helyezték el, viszont sokan akarják befeketíteni a hivatásszerűen ezzel foglalkozókat. A kerületek különböző időpontban hozták meg rendeleteiket, és a nehézkes engedélyeztetési procedúra miatt az újonnan megjelenő cégek egyike-másika engedély nélküli reklámoz.