Elölröl kezdi a tárgyalásokat az LRI és a szakszervezet

A hétfő óta sztrájkkészültségben lévő légiforgalmi irányítók szakszervezete és az LRI csütörtökön eredmény nélkül állt fel a tárgyalóasztaltól. Az egyeztetéseket tulajdonképpen elölröl kell kezdeni.

A légiforgalmi irányítók sztrájkkal fenyegetőző szakszervezete ma ismét tárgyalóasztalhoz ült a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) képviselőivel. Az egyeztetés azonban semmilyen eredményt nem hozott.

A Magyar Légiforgalmi Szolgáltatók Szakszervezete sztrájkkészültséget hirdetett, és öt pontban foglalta össze követeléseit. Ezek a béremelésre vonatkoznak, a cég átszervezésével és az újonnan alakuló cég vezetői pozícióinak betöltésével kapcsolatosak.

A munkáltató a mai napra egy időben két egyeztető tárgyalást tűzött ki. Egyiket az esetleges sztrájk esetén nyújtandó minimális szolgáltatások, a másikat pedig a vitás kérdések egyeztetésére. A szakszervezet képviselői nem jelentek meg a sztrájkról szól megbeszélésen. Elnökük, Metes György ezt azzal magyarázza, hogy előbb az ügyrendi pontokat akarták megvitatni és csak utána rátérni más kérdésekre.

A másik tárgyalás délben véget ért, de holnap folytatódik. Ezen csak ügyrendi vita folyt, a szakszervezet korábban megfogalmazott kérdéseinek felvetésére nem került sor. A eddigi egyeztetésekről csak az LRI szóvivője nyilatkozott úgy korábban, hogy eredményesek voltak. A szakszervezet véleménye szerint a munkáltató nem törekszik arra, hogy megegyezzen velük. Az egyeztetést azonban a már megtartott tárgyalások eredményétől (eredménytelenségétől) függetlenül újrakezdik, mert e hét elején kapta meg írásban, hivatalosan az LRI a szakszervezet követeléseit.

Az ügyrendi kérdések megvitatásán túl a szakszervezet kérte az LRI-t, hogy a tárgyalásokon legyen jelen a tulajdonos (azaz az állam) képviselője. Emellett nehezményezték, hogy a munkáltató a dolgozók befolyásolására törekszik. Metes Györgytől megtudtuk, hogy két kiadványt is megjelentetett az LRI, melyben nyomást próbál gyakorolni az alkalmazottakra. Azután is érdeklődött a munkáltató, hogy ki hajlandó részt venni a sztrájkban, holott nem tehetne semmi olyat, ami befolyásolja az egyeztető tárgyalások kimenetelét.

Miután a szakszervezet 12-én juttatta el követeléseit hivatalos formában az LRI-hez, még nyolc nap áll rendelkezésre a megegyezéshez. Így jövő hét közepéig valószínűleg nem lesz sztrájk. Az LRI vezetése korábban bírósághoz fordult, mert jogellenesnek tartják a Magyar Légiforgalmi Szolgáltatók Szakszervezete által kezdeményezett sztrájkot.

[origo]

Korábban:

Az LRI szerint jogellenes a sztrájk

Az LRI átalakítása miatt sztrájkolnának a légiirányítók

Kormánybiztost kér a szakszervezet az LRI élére