Sajtóinformációk szerint Medgyessy Péter még tanácsadóként kötött egy szerződést a Roosevelt téri luxusszállót építő Gresco Rt.-vel. E szerint három részletben százezer dollárnak megfelelő forintot kap, ha meggyőzi az V. kerületi szocialista képviselőket arról, hogy támogassák a beruházást. Két ügyvéd szerint - akik látták a szerződést - Medgyessy törvényt sértett azzal, hogy pénzt fogadott el a lobbizásért cserébe. A szocialisták kormányfőjelöltje nem reagál a vádakra. Az V. kerületi képviselők azonban visszautasítják azokat, mondván: támogatták a beruházást, így nem lett volna értelme befolyásolni őket.

A luxusszállodát építő Gresco Rt. - a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet birtokában lévő szerződés szerint - 1998-ban azzal bízta meg Medgyessy Pétert, a szocialisták jelenlegi kormányfőjelöltjét, aki a szerződéskötéskor egy tanácsadó cég vezetője volt, hogy próbálja megszerezni az önkormányzati képviselők egyetértő szavazatát a beruházáshoz. A szerződés szerint Medgyessy munkájáért három részletben összesen százezer amerikai dollárnak megfelelő forintot kap. Azt nem tudni, a kormányfőjelölt valóban megkapta-e a pénzt, illetve teljesítette-e a megbízatást.

A szerződést - amelyet először a Magyar Demokrata adott közzé - több neves ügyvéd is látta, és különbözően vélekednek arról. Szőgyényi József az [origo]-nak azt mondta: önmagában a szerződés ténye még nem utal bűncselekményre. "Jelenleg nincs még lobbitörvényünk. Amennyiben pedig egy képviselő, akinek súlya van a politikai életben, lobbizhat, akkor ez egy vállalkozónak sem róható fel" - közölte. Szerinte Medgyessy csak akkor valósított meg bűncselekményt, ha pénzt adott az önkormányzati képviselőknek. Hozzátette: már az is, hogy írásbeli szerződés készült, ellentmond annak, hogy Medgyessy esetleg ferde úton próbált illegális összeghez jutni. Ellentmondana annak is, hogy esetleg a pénzből megpróbált volna valakit megvesztegetni. Kérdésesnek tartja ugyanakkor Szőgyényi azt, hogy volt-e Medgyessynek egyáltalán abban az időben befolyása a szocialistákra. "Ha csak beadványokat írt vagy megpróbálta őket szóban meggyőzni, az sima lobbizás, nem bűncselekmény" - tette hozzá Szőgyényi.

Futó Barnabás és Bárándy György ügyvédek ezt nem így látják. "Akkor lenne szó lobbizásról, ha nem kap pénzt érte. Így azonban véleményem szerint befolyással való üzérkedésről van szó" - mondta Futó az [origo]-nak. "A törvény szerint ugyanis ha valaki előnyt kér vagy elfogad valamiért cserébe, az befolyással való üzérkedés."

Bárándy szerint inkább gazdasági vesztegetésről lehet szó. "Ha nem bűncselekményről van szó, akkor erkölcsileg rosszabb a helyzet. Lobbizni valóban lehet valaki érdekében, önzetlenül. Azonban a Lockheed-ügyből is botrány lett, pedig ott a fideszes képviselők nem kaptak pénzt" - mondta az ügyvéd az [origo]-nak. Szerinte ha egy gazdasági szervezet munkatársa működésével kapcsolatban előnyt kér, ígér vagy elfogad, akkor gazdasági vesztegetésről van szó, és jelen esetben úgy véli, ez történt.

Medgyessy Péter nem hajlandó reagálni a vádakra. Az [origo] azt akarta megtudni, valóban életbe lépett-e az ominózus szerződés, Medgyessy megkapta-e egyáltalán végül a pénzt, és valóban meggyőzte-e érte cserébe a képviselőket. Kérdéses az is, a képviselők kaptak-e bármit is a beleegyezésért cserébe. A kormányfőjelölt azonban "nem kíván foglalkozni az üggyel" - közölte Mező Gizella sajtószóvivő. Gál J. Zoltán, Medgyessy helyettes kabinetfőnöke mindössze annyit mondott a hírrel kapcsolatban: "Nem Medgyessy Pétert fűzi átláthatatlan kapcsolat állami cégekhez és az adófizetők pénzéből gazdálkodó szervezetekhez, ez kormánypárti politikusokra igaz." "Nem az a baj, ha egy gazdasági tanácsadó gazdasági tanácsokat ad. Baj az, ha egy politikus árulja befolyását. Ez a gyanú is kormánypárti politikusokat ért az elmúlt években" - tette hozzá. Szerinte mindössze annyi történt, hogy Medgyessy "a politikába történő visszatérése előtt magánemberként, elismert és keresett gazdasági tanácsadóként hozzájárult egy racionális és gazdaságilag sikeres beruházáshoz".

A helyi MSZP-frakció tagjai ugyanakkor közleményben utasították vissza a Medgyessyt és őket ért vádakat. "A frakció tagjai egyöntetűen kijelentik: Medgyessy Péter részéről a befolyásolásnak semmiféle szándékával soha nem találkoztak, sem tőle, sem mástól anyagi ellenszolgáltatást nem kértek és nem kaptak. Minden ezzel ellenkező állítás vagy feltételezés hazug rágalom" - tartalmazza a közlemény.

A frakció tagjai közlik: "A szocialista képviselőcsoport az előző és a jelenlegi kormányzati ciklusban is mindvégig támogatta a világörökség részét képező Gresham-palota átépítésének gazdaságilag racionális, a főváros és a kerület érdekeit szolgáló beruházását." "A szocialista párt a kerületben a döntés meghozatalakor kisebbségben volt, a többséget a Fidesz és jobboldali szövetségesei birtokolták. Befolyásolási kísérletnek ezért nemcsak szándéka nem volt, de értelme sem lett volna" - olvasható a közleményben.

Hozzátették: a Gresham-beruházásról a képviselő-testület egyhangúan, a jobboldali többség és a Fidesz-támogatással megválasztott polgármester egyetértésével döntött. "Ezzel a határozattal a képviselő-testület egésze járult hozzá egy olyan beruházáshoz, amely javítja a városképet, új munkahelyeket teremt, és adóbevétellel gazdagítja a fővárost és a kerületet" - zárul a közlemény.

Kapcsándi Dóra