Magyarok is segédkeztek a madárpusztításban

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke jogszabályokat érintő intézkedéseket kezdeményez annak a példátlan madárpusztításnak a kapcsán, amelyet a múlt héten leplezett le az udvari határőrség. A törvénymódosításra azért van szükség, hogy a jövőben ne csak a védett területekre, hanem az egész országra érvényes legyen a vadászati bejelentési kötelezettség. A 11768 védett madár pusztulását okozó bűncselekményben eddig 15 olasz vadászt azonosítottak, de az eset kapcsán négy magyar vadásztársaság neve is felmerült.

Közös békés tüntetést szervez a Világ Vadvédelmi Alapja és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szombaton az olasz nagykövetség előtt. A felvonulás célja, hogy felhívják a nyomozószervek és a közvélemény figyelmét arra az olasz vadászok által elkövetett, de feltehetően magyar vadásztársaságok közreműködésével biztosított, mintegy 308 millió forint eszmei kárt okozó madármészárlásra, amelyet a múlt héten leplezett le az udvari határőrség. A példátlan madárpusztításban eddig név szerint 15 olasz vadászt azonosítottak.

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke úgy döntött, hogy az ügy kapcsán jogszabályokat érintő intézkedéseket kezdeményez. Az elnök többek között a vadásztatási és természetvédelmi törvény módosítását indítványozza azért, hogy a jövőben ne csak a védett területekre, henem az egész országra érvényes legyen a vadászati bejelentési kötelezettség, illetve hogy a nemzeti parkok illetékesei ne csak házkutatási engedéllyel tarthassanak ellenőrzést a vadásztársaságok hűtőkamráiban.

Pulai Brigitta, a Környezetvédelmi Bizottság külügyi szakértője szerint a módosításra azért van szükség, mert az elmúlt években történt hasonló esetekben a nyomozások nem hoztak kielégítő eredményt. Már  korábbi esetek kapcsán is felmerült a gyanú, hogy a külföldi vadászok magyar segédlettel pusztították az ország madárállományát, az ügyek azonban bizonyíték hiányában egy idő után feledésben merültek. A bizottság most a belügyminiszterhez, a legfőbb ügyészhez valamint az országos rendőrfőkapitányhoz fordul segítségért annak érdekében, hogy az ügyet ne lehessen eltussolni és hogy évek óta először végre a külföldi elkövetők magyar tettestársaira is fény derülhessen.

Pulai Brigitta elmondta, az olasz tetteseken kívül magyar vadásztársaságok nevei is felmerültek az ügy kapcsán, hiszen számos írásos bizonyíték utal arra, hogy magyarok is részt vettek a 11768 védett madár pusztulását okozó bűncselekményben. A kilőtt védett madarak, többek között többezer fürj, pacsirta, vadgerle, pityerek és más fajok vadászatával gyanúsítható társaságok a Bács-Kiskun megyei Csávolyon, Mélykúton, Tataházán és Felsőszentivánon működnek. Az olasz vadászok és magyar segítőik természetkárosítás és élő szervezetek tömeges elpusztítása vádjában 5 évi börtönbüntetéssel sújthatók.

Természetvédelmi szakemberek véleménye szerint az érintett térség madárvilága 10-12 évre kipusztult.

Kálmán Edit