Megvonták Rapcsák tiszteletdíját

A Csongrád Megyei Közgyűlés megvonta Rapcsák András megyei képviselői tiszteletdíját, mert a képviselő tavaly december óta egyetlen testületi ülésen és tanácsnoki fórumon sem vett részt. Rapcsák András, fideszes képviselő, Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta: politikai harc folyik közötte és a megyei közgyűlés vezetői között, a tiszteletdíj megvonását politikai büntetésnek tartja.

Kozó Attila, a megyei önkormányzat sajtóreferense elmondta: a közgyűlés csütörtöki ülésén életbe léptette azt a rendeletét, amely szerint testületi ülésekről egy képviselő az egész ciklus alatt csak egy alkalommal hiányozhat indoklás nélkül.

- A második igazolatlan hiányzást a rendelet szerint már szankcionálja a testület, ami a képviselői tiszteletdíj különböző mértékű megvonását jelenti - tudatta a sajtóreferens. Közlése szerint más képviselővel szemben ilyen lépésre eddig nem került sor, Rapcsák Andrással szemben is elnéző volt a testület. Arról, hogy milyen mértékű lesz a tiszteletdíj megvonás, még nem született döntés.

Kozó Attila elmondta, hogy Rapcsák András havi tiszteletdíjának bruttó összege 45 ezer 500 forint, s ugyanennyi a havi tanácsnoki illetménye is.

"Ha Rapcsák András úgy érzi, hogy a közgyűlésben felesleges a jelenléte, akkor lehetősége van arra, hogy lemondjon és helyét átadja másnak, olyannak, aki teljesíti megyei képviselői feladatából adódó kötelezettségét" - áll a A Csongrád Megyei Közgyűlés közleményében.

Rapcsák András, fideszes képviselő, Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta: politikai harc folyik közötte és a megyei közgyűlés vezetői között, többek között azért, mert a megyei vezetők "tudatosan tönkre teszik a megye múzeumi és kiállítói hálózatát". Tájékoztatása szerint számos területfejlesztési kérdésben sem értenek egyet. Rapcsák András döntően azt kifogásolja, hogy a megye gazdasági szempontból jelentősen visszaesett, rohamosan zuhan lefelé az országos sorrendben, aminek egyik oka a "megyei közgyűlés hozzá nem értése és túlpolitizáltsága". Hiányzásait a testületi ülésekről azzal is magyarázta, hogy

amikor részt vett a munkában és felszólalt, a közgyűlés pert indított Hódmezővásárhely ellen. Rapcsák András "politikai büntetésnek", "kampánydöntésnek" nevezte a tiszteletdíj megvonását.