Mikola első fokon pert nyert a Nyírő kórházzal szemben

Elutasította a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével a fővárosi Nyírő Gyula Kórház keresetét. Ebben azt kérte a felperes a bíróságtól: állapítsa meg, hogy Mikola István egészségügyi miniszter megsértette az intézmény jó hírét F. Tímea, a Fekete Angyal ügyében tett nyilatkozataival.

Mikola István február 26-i és azt követő nyilatkozataiban "elképesztőnek", "elfogadhatatlannak" és "megmagyarázhatatlannak" nevezte a korábban a Nyírő Gyula Kórházban ápolónőként dolgozó, jelenleg több ember megölésével gyanúsított és Fekete Angyalként ismertté vált F. Tímea esetét, illetve az annak kapcsán a kórházban történteket.

A miniszter jogi képviselője a korábbi tárgyaláson előadta, hogy Mikola István nem tényeket közölt, hanem a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójának az ügy kapcsán tett nyilatkozataira reagált, továbbá nem is állt szándékában megsérteni az intézmény jó hírnevét.

Mikola kifogásolt nyilatkozataiban azt mondta többek között, hogy a Fekete Angyal ügyében történtekre nem adhatnak magyarázatot az anyagi, illetve személyi körülmények és felháborítónak nevezte azt, hogy egy bajba került vezető azzal védekezik: hasonló eset más intézményben is előfordulhat. A miniszter azt is megjegyezte, hogy a tulajdonos önkormányzat remélhetőleg levonja a konzekvenciát alkalmazottja, a Nyíró Gyula Kórház vezetőjének nyilvános megszólalásai kapcsán.

A kereset benyújtásának hírére a miniszter márciusban akként reagált, hogy abszolút elsőbbséget élvez a biztonságos betegellátás és ehhez nem mérhető semmiféle vélt vagy valós érdeksérelem, ezért nem is foglalkozik a kórház perindításával.

A kórház jogi képviselőjének a személyiségi jogi per korábbi tárgyalásán kifejtett álláspontja szerint a miniszter egy szakmailag bizonytalan, tisztázatlan helyzetben prejudikálta a kórház felelősségét, nyilatkozatainak hangvétele pedig arrogáns, irritáló volt.

A kórház a személyiségi jogi jogsértés megállapítását, a további jogsértéstől való eltiltást és kétmillió forint nem vagyoni kártérítést kért a miniszterrel szembeni keresetében, ám utóbbitól a per során elállt.

A bíróság ítéletében azzal indokolta a kereset elutasítását, hogy a kifogásolt kijelentések véleménynyilvánítások voltak, ilyen esetben pedig csak kivételesen állapítható meg a személyiségi jogi jogsértés, például akkor, ha durva, gyalázkodó véleménynyilvánítás történt.

Deák Zsolt, a Nyírő Gyula Kórház jogi képviselője közölte: az írásba foglalt ítélet kézhez vétele után várhatóan fellebbeznek.