Zsebre teheti Ráckevét az ötös lottó nyertese

Egymilliárd forintot vihet haza a szombat esti lottóhúzás után az, akinek ötös találata lesz. Az eddigi legnagyobb nyeremény Magyarországon 1 milliárd 59 millió forint volt. Ha most nem viszik el az egymilliárdot, a rekord megdőlhet. Csütörtökig hatmillió szelvényt adtak el a lottózókban. Az egymilliárd forint egy körülbelül tízezer lakosú kisváros éves költségvetése.

Álmai ne továbbja - simán
megvalósulhat
Szombaton az ötös lottó sorsolásán öthónapos halmozódás eredményeként 1 milliárd forintos nyeremény találhat gazdára. Ezt Somorai László, a Szerencsejáték Rt. kommunikációs igazgatója mondta el az [origo]-nak. Az ötös lottó történetében az eddigi rekordnyeremény 1 milliárd 59 millió forint volt, akkor 22 hét alatt halmozódott fel ez az összeg. Ha ezúttal sem jelentkezik senki a kerek egymilliárd forintért, akkor tovább nő az összeg, a jövő héten akár százmillióval is meghaladhatja az egymilliárdot.

Az igazgató elmondta, hogy a társaság 1991-ben vezette be a halmozásos módszert, remélve, hogy így még nagyobb lesz a játékkedv. Addig mind a négyes, mind a hármas találat többet fizetett, de sosem voltak a maiakhoz mérhető nyereményösszegek. Az elmúlt években beigazolódott a részvénytársaság feltételezése, és a mostani tapasztalatok is alátámasztották azt. Míg "normál" heteken 3-4 millió játékra fizetnek be az emberek, addig a múlt héten, a 900 milliós nyereményre már közel 5 millió szelvény tulajdonosa pályázott. Az e heti fogadások száma már csütörtökön meghaladta a 6 milliót.

Bill Gates észre se venné, ha
nyerne
A nyertes személyét a Szerencsejáték Rt. garantáltan titokban tartja. A nagyobb összegek nyerteseinek azt szokták ajánlani, hogy több bankszámla számot adjanak meg. Sokszor erre nincs szükség, tette hozzá Somorai László, mert többen a családtagjaik számlaszámaival érkeznek, akiknek így okoznak meglepetést. Mások különböző alapítványok, segélyszervezetek számlaszámaival jelentkeznek a nyereményükért. A lottózókban megtalálható az úgynevezett nagynyertes telefonszám, amelyen a társaság illetékesei fogadják azok hívását, akik 20 millió forintot meghaladó nyereményt értek el.

A szabályzat alapján nem adható ki a nyeremény készpénzben, még ha valaki így kívánná is. A Magyar Nemzeti Bankban elmondták, hogy egymilliárd forint húszezres bankókban 50 kilót nyom, és ötven kis csomagban, úgynevezett bundban szállítanák le, egy bund 7x13x16 centiméter.

Az Egyesült Államokban május 20-án született az idei év, ott is kivételesnek számító rekordja: a Powerball nevű lottójátékon, amelyre húsz szövetségi államban is lehet fogadni, 195 millió dollárt ért a telitalálat. Az abszolút Powerball-csúcs 295 millió dollár volt 1998-ban. Az amerikai törvényeknek megfelelően az óriási, magyar pénzben több mint 50 milliárd forintnyi nyeremény körülbelül felét az adóhatóság számlájára utalják, és a fennmaradó összeget sem egy összegben, hanem életjáradék formájában kapja meg a nyertes.

Mit ér egymilliárd forint?

Évente kétmilliárd forintból gazdálkodott eddig az Operaház. A héten jelentette be az illetékes miniszter, hogy négymilliárd forint többlettámogatást nyújt az intézménynek, az új támogatással az Operaház költségvetése megközelíti a Milánói Scaláét.

Októberre készült el az idei év legfontosabb budai közlekedési felújítása. Átadták a forgalomnak az Erzsébet-híd lehajtóit. Demszky Gábor elmondta, hogy a nagyszabású építkezésekre összesen 1 milliárd forintot fordítottak.

A második világháború végén felrobbantott, és idén ősszel ismét felavatott esztergomi Mária Valéria híd felújítása hozzávetőlegesen 5 milliárd forintba került. Ebből azonban magának a hídnak az építése 3 milliárdot emésztett fel, a többit a hídra vezető utak, valamint a vám- és útlevélkezelő iroda kialakítására fordították.

Félmilliárd forintot kellett költenie a fővárosnak azoknak a garázsoknak az átépítésére, amelyekben éjszakánként állnak majd a hannoveri villamosok. Az átlagosan 25 éves, ám teljesen felújított járművek, melyek korábban a hannoveri vásárvárosban teljesített szolgálatot, az idén kerültek Budapestre összesen közel 7 milliárdért.

6,7 milliárd forintból épül fel a Duna-parton az új Nemzeti Színház. A fény, hang és színpadi berendezések összköltsége 4,5 milliárd forint körül várható.

Az Erzsébet tér rendbetételére újabb nagy összeget kell fordítani, korábban ugyanis itt akarták felépíteni a Nemzeti Színházat, emiatt a tér nagy részét elfoglaló gödröt ástak. A téren végülis park lesz, alatta pedig konferenciaterem. A beruházás értéke 1,2 milliárd forint.

A következő 4-5 évben a több mint 509 ezer magyarországi panellakásból legkevesebb 112 ezer felújítása válik esedékessé - áll az Épületfenntartási K+F Alapítvány összeállításában. Egy panellakás teljes körű felújítása, korszerűsítése egymillió forintba is kerülhet.

A belügyminiszter szerint november 30-ra befejeződik az újjáépítés az árvíz sújtotta beregi falvakban, december 15-ig műszakilag átadják a most épülő lakásokat A miniszter azt mondta, hogy az árvízi újjáépítésre a kormány által biztosított mintegy 33 milliárd forint elegendő lesz.

Évente körülbelül 4 és fél milliárddal gazdálkodhat a fővárosi István Kórház, míg a Heim Pál kórháznak jelenleg körülbelül 130 millió forintos tartozása van. Az egészségügyi tárcánál nemrég döntöttek arról, "tűzoltó" intézkedésként, hogy 61 millió forint többlettámogatás kap az Országos Baleseti Sebészeti Intézet. Egy pénteki jelentés szerint mintegy 139 kórháznak volt hatvan napon túli tartozása, összesen csaknem 10 milliárd forint.

Ennél is nagyobb, tízmilliárd forintot meghaladó a Magyar Televízió adóssága, a rádió pedig körülbelül másfél milliárddal tartozik.

A körülbelül tízezres lélekszámú Ráckeve és Szécsény önkormányzata kicsivel több mint egymilliárd forinttal gazdálkodhat évente, Vasvár viszont ennél kevesebbel kell beérje. A valamivel nagyobb Balatonfüred éves költségvetése 2 milliárd forint.

A kormány szeptember végén 19,2 milliárd forint elkülönítéséről döntött az Egyesült Államok elleni támadásokat követő fokozott biztonsági intézkedések gazdasági hátterének fedezetéül.