Az MSZP bevezetné a 13. havi nyugdíjat

Takács Imre szocialista képviselő azzal indokolja önálló képviselői indítványát, hogy decemberben megnövekednek a kiadások, miközben jelenleg legközelebb csak hat hét múlva kapnak nyugdíjat az érintettek.

"Általában a nyugdíjasok olyan árukat vásárolnak, amelyek az inflációnál jobban drágulnak. Ilyen az élelmiszer, a gyógyszer. Ráadásul a rezsi is évről évre magasabb" - mondta az [origo]-nak Takács Imre szocialista képviselő. Ezért azt szorgalmazza, hogy vezessék be a 13. havi nyugdíj folyósítását.

A képviselő azt is kifogásolja, hogy a decemberi nyugdíjat követően csak hat hét múlva kapnak ismét pénzt az érintettek, miközben decemberben vannak a legtöbb kiadások.

Takács szerint javaslatának lélektani jelentősége is van, mivel a 13. havi nyugdíjból drágább karácsonyi ajándékot vehetnének a nyugdíjasok is.

"A Fidesz az egységes nyugdíjreformot támogatja, nem a kampányszerű kezdeményezéseket. Ellenzékből könnyű ilyen javaslatokat tenni, de ennek nyilvánvalóan megvan a költségvonzata" - mondta az [origo]-nak Balsay István László, a költségvetési bizottság fideszes tagja. Hozzátette: idén három alkalommal volt nyugdíjemelés, ami felért egy 13. havi nyugdíjjal.

A javaslatot a héten tárgyalja az egészségügyi és szociális bizottság.

[origo]