Az orvosok sztrájk-hajlandóságát vizsgálják

Ma tárgyal a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a szabolcsi kamara kezdeményezéséről, hogy fel kell mérni az orvosok sztrájk-hajlandóságát. Ha a sztrájkot az orvosok többsége támogatja, három napig országszerte csak ügyeleti ellátásra lehet számítani.

A Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöksége országos felmérést kezdett arról, hogy az orvosok hajlandóak-e sztrájkolni az egészségügy anyagi helyzetének javítása érdekében. A felmérésben azt kérdezik, hogy a különböző megyék orvosi kamaráinak tagjai részt vennének-e egy háromnapos munkabeszüntetésben. A munkabeszüntetés ideje alatt mind a háziorvosi praxisokban, mind az intézményekben a munkaszüneti napokon megszokott ügyeleti szintű ellátást biztosítanák a dolgozók.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége ma ülésezik, és arról is dönt, hogy támogatják-e a szabolcsiak kezdeményezését. Kupcsulik Péter, a MOK elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a MOK rendszeresen végez felmérést az orvosok sztrájk-hajlandóságáról, ezért maga a felmérés nem áll távol tőlük, ma arról döntenek, hogy ebben a formában támogatják-e a szabolcsiak felmérését.

A megyék orvosi kamarái december 8-án tartanak küldöttgyűlést. Várhatóan itt összegzik majd, hogy mekkora a sztrájk támogatottsága, és ha megfelelő mértékű, akkor pontosan mikor és hogyan tartsák meg a sztrájkot.

Mikola István egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy értelmetlennek tartja a szabolcsiak kezdeméynezését, mert kizártnak tartja, hogy 2002-ben az állami költségvetés többletbevételeiből 150 milliárdhoz jusson az egészségügyi ágazat.

[origo]