Csak a Gallup mért mást

Míg a Medián és a Tárki novemberi felmérésében is fej-fej mellett áll a Fidesz-MDF közös lista és az MSZP támogatottsága, addig a Gallup szerint tetemes - 9 százalékos - előnyre tett szert a kormányzó páros. Ilyen nagy különbség a közvélemény-kutatók adatainál ritkán fordul elő.

A Medián és a Tárki szerint is 1 százalék a Fidesz-MDF közös lista előnye az MSZP-ével szemben a biztos pártválasztók körében. Tehát a kormányoldal előnye nem éri el a statisztikailag számottevő szintet, így valójában holtversenyről van szó. Ennek ellentétét állítja a Gallup: a szocialisták erőteljes visszaesésének hatására jelentősen nőtt a Fidesz-MDF előnye az MSZP-vel szemben. Így szerintük - ugyanebben a körben - a Fidesz-MDF 9 százalékos előnyre tett szert. Ugyanakkor mindhárom cég egyetért abban, hogy a kisebb pártok közül a parlamentbe jutásra az SZDSZ a legesélyesebb, hiszen több hónapja stabilan 5 százalék fölötti a támogatottsága.

Az év elején nagy visszhangot keltett, amikor a Tárki adatai tértek el - a Fidesz javára - a másik három jelentős cég jelzésétől. Jelenleg Magyarországon nincsen olyan hivatalos szerv, amely kifejezetten a közvélemény-kutatók adatainak hitelességét vizsgálná.

A Gallup a miniszterelnök megítélését méri: 52 százalék gondolja, hogy Orbán Viktor jól végzi a dolgát, és 38 százalék vélekedik ellenkezőleg. A Medián viszont így fogalmaz: az ellenzék számára kedvez, hogy továbbra is azok vannak többségben, akik szerint "az országban rossz irányba mennek a dolgok".

- Erőteljes megosztottság és enyhe kormánypárti fölény tapasztalható a miniszterelnök-jelöltek megítélésében - állítja a Medián: Medgyessy Pétert valamelyest kevesebben tudják azonosítani, mint Orbán Viktort, de akik ismerik mindkettőt, az MSZP jelöltjét valamivel nagyobb arányban (56 százalék) látnák szívesen fontos politikai szerepben, mint Orbánt. Ha azonban konkrétan a kormányfői alkalmasságra vonatkozóan teszik fel a kérdést, a hivatalban lévő miniszterelnök kap több szavazatot.

A Medián szerint a szavazókorú népességnek változatlanul mintegy hattizede állítja, hogy egy most vasárnapi választáson biztosan elmenne szavazni, a Tárki úgy mérte, 39 százalék nem tudja, kire szavazna.