Eddig huszonhárom zsebszerződést fedtek fel

Eddig huszonhárman éltek azzal a lehetőséggel, hogy hátrányos jogkövetkezmények nélkül fölajánlhatják úgynevezett zsebszerződéssel külföldieknek átjátszott földjüket az államnak. A jelentkezők összesen 58 hektárt kínáltak föl a Nemzeti Földalap számára. Az első néhány ügyet már a megyei FM-hivatalokban a kijelölt ügyvédek vizsgálják.

Becslések szerint Magyarországon 100-200 ezer hektár termőföld van külföldiek kezében. Nem kizárt, hogy ennek a területnek jelentős részéhez zsebszerződéssel jutottak hozzá a vevők. Pontos kimutatás erről mostanáig nem készült. A kormányzat szeptember közepén született határozatai lehetőséget kínálnak az érintett gazdáknak, hogy a zsebszerződéssel eladott földjeiket fölajánlják megvételre az államnak a Nemzeti Földalap számára.

Becz Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) FH-hivatalok főosztályának vezetője lapunknak elmondta, eddig összesen 8444 fölajánlás érkezett a megyei FM-hivatalokhoz. Az összes földterület nagysága eléri a 29 609 hektárt, a földrészletek száma pedig 11 762. A megyei FM-hivatalokba kijelölt ügyvédek jelenleg 828 üggyel foglalkoznak.

A főosztályvezető megemlítette, hogy két hónap alatt 23 olyan gazda jelentkezett, aki semmissé akarja nyilváníttatni zsebszerződését. Az eljárási rend szerint egy adatlapot töltenek ki az érdekeltek az FM-hivatalokban, és megteszik ajánlatukat, hektáronként hány forintért válnának meg földjüktől. Elkezdődik az alapeljárás, a tulajdoni helyzet, a föld értékének fölbecsülése. Pillanatnyilag öt eset van ügyvédeknél. Becz elmondta, a szaktárca prioritási sorrendet állított össze a földfelajánlásokkal kapcsolatos ügyintézés megkönnyítésére, mert a 2001-re szánt hárommilliárd forintot máris meghaladta a Nemzeti Földalapnak eladásra fölajánlott termőföld értéke. Kiemelt helyen kell kezelni az úgynevezett zsebszerződéses ügyeket, azt követik a 20 aranykoronánál értékesebb szántók, a harmadik helyre sorolták az osztatlan közös földterületeket és csak ezek után foglalkoznak az egyéb művelési ágú földterületekkel.

A szakember szerint a zsebszerződéses ügyek esetében legtöbb reménye azoknak a gazdáknak lehet a megállapodás megsemmisítésére, akik lízingbérleti vagy haszonélvezeti jogalapítási szerződést írtak alá. A legkevésbé azok számíthatnak a számukra kedvező döntésre, akik névházasságkötéssel adták el földjüket, vagy a korábbi időszakban értékesítették földtulajdonukat külföldinek, amikor azt a törvények még lehetővé tették. Szakemberek szerint Zala megyében kötötték a legtöbb zsebszerződést és 40-50 ezer hektár kerülhetett ilyen módon külföldiek kezébe.

A megyében egy hónappal ezelőtt 426-an jelentkeztek, hogy földjüket fölajánlják az államnak. Akkor még senki nem tett önfeljelentést Egy hónappal később már 760 fölajánlást tartott nyilván a Zala megyei FM-hivatal. Összesen 1050 földterületen, 1104 hektárt jelentettek be. A fölajánlott földterületek átlagos mérete továbbra is alig éri el vagy haladja meg az egy hektárt. Az elmúlt hetekben tizenketten jelezték, zsebszerződéssel adták el külföldinek a földjüket és az így bejelentett területek nagysága 22 hektár volt. Kisbódog Zoltán, a Zala megyei FM-hivatal vezetője elmondta, a földtulajdonosok becslések szerint hektáronként 50-100 ezer forintért zsebszerződtek hektáronként. Ennél most többet kínál a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). A hivatalvezető úgy vélte, példaértékű lehet, hogyan végződik a tucatnyi zsebszerződéses ügy, mert sokan még mindig kivárnak. A rendezést egyébként hátráltathatják az esetleges perek is, melyeket a külföldiek indíthatnak a gazdák ellen szerződésszegés miatt.

Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és termelők Országos Szövetsége titkára elmondta, semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak a zsebszerződéses földek fölajánlásáról. A kormányzat képviselői az amnesztia bejelentését követően több ezer jelentkezőre számítanak. A 23 bejelentés és a fölajánlott föld nagysága egyelőre nem igazolta a bizakodó várakozásokat.

Felfedett zsebszerződések

Zala megye 12
Győr-Moson-Sopron megye 2
Vas megye 5
Baranya megye 1
Pest megye 2
Somogy megye 1