Leválással fenyegetőznek a butykatelepiek a türelmi zóna miatt

Elhalsztották a döntést a türelmi zóna ügyében a nyíregyházi önkormányzat hétfői, rendkívüli ülésén. A tanácskozáson a harmincnégyből csak 19 helyi képviselő volt jelen, ezért olyan határozat született, hogy érdemben nem foglalkoznak a butykatelepiek kérésével, végleges döntést csak egy hét múlva, a rendes közgyűlésen hoznak. A butykatelepiek bejelentették, hogy ha a képviselők nem vonják vissza korábbi döntésüket, leválnak Nyíregyházáról.

Eredménytelen volt a nyíregyházi önkormányzat hétfői ülése, ugyanis nem született döntés a türelmi zónáról. Bár a testület elvileg határozatképes lett volna, sokan távol maradtak, így csak a következő közgyűlésen, jövő héten várható érdemi döntés az ügyben. A hétfői rendkívüli ülés hátterében az áll, hogy egy október 27-i döntés értelmében december 1-jétől a Nyíregyházához tartozó Butykatelep közelében jelöltek ki türelmi zónát. A helyiek azonban folyamatosan tiltakoznak a döntés ellen.

Lengyel Károly, a butykatelepiek szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy amennyiben nem változtat álláspontján a képviselőtestület, a kezdeményezik a településrész leválását Nyíregyhzáról. Az eredménytelen ülés után kétnapos tiltakozásba kezdenek, az önkormányzat épülete előtt ülnek a tervek szerint addig, amíg nem vonják vissza a rendeletet. Azt szeretnék, ha legkésőbb szerdán újabb közgyűlésen döntenének a kérdésről.

Mikó Dániel, a városban a legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező MSZP frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak elmondta, hogy ő továbbra is támogatja a türelmi zóna tervét, szerinte a tiltakozók kisebbségben vannak véleményükkel a településen. Azonban ha bebizonyosodik, hogy valóban rossz helyet jelöltek ki, akkor még mindig vissza lehet vonni a rendeletet - mondja Mikó. Egy még életbe sem lépett jogszabályt viszont korai lenne felülvizsgálni.

Tukacs István alpolgármester korábban az [origo]-nak azt mondta, indokolatlan a butykatelepiek kifogása. Úgy vélte, azért kell rendezni a kérdést, mert Nyíregyházán jelenleg a belváros közelének bizonyos utcáit rendszeresen ellepik a prostituáltak. A zóna Tukacs szerint nagyon gyéren lakott, a 120 ezres város központjától 10 kilométerre van.

[origo]