Ma eldőlhet a nyíregyházi türelmi zóna ügye

Hétfőn dönt a nyíregyházi önkormányzat a türelmi zónáról. A tervezet ellen délután ismét a városháza előtt tiltakoznak a kijelölt zóna közelében lakók.

Hétfő délután rendkívüli ülésen kell véglegesítenie a nyíregyházi képivselőknek a türelmi zónáról szóló rendeletet. Egy korábbi döntés értelmében ugyanis december 1-jétől a Nyíregyházához tartozó Butykatelep közelében jelöltek ki türelmi zónát. A helyiek azonban folyamatosan tiltakoznak a döntés ellen.

Lengyel Károly, a demonstráció egyik szervezője az [origo]-nak elmondta, hogy nem kérnek a türelmi zónából. Szerinte ugyanis a döntés következtében elértéktelenedhetnek ingatlanjaik, nem lenne biztonságos többé a mostanáig csendes, nyugodt környék. Ezért hétfőn több száz butykatelepi ismét a városháza elé vonul, hogy felhívják a képviselők figyelmét a döntés hátrányaira. Azt szeretnék elérni, hogy a városatyák megváltoztassák korábbi döntésüket. A következő napokban is folyamatosan tüntetnek, 10-15 ember fog az önkormányzat épülete előtt ülni a tervek szerint addig, amíg nem vonják vissza a rendeletet. 

Mikó Dániel, a városban a legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező MSZP frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak elmondta, hogy ő továbbra is támogatja a türelmi zóna tervét, szerinte a tiltakozók kisebbségben vannak véleményükkel a településen. Azonban ha bebizonyosodik, hogy valóban rossz helyet jelöltek ki, akkor még mindig vissza lehet vonni a rendeletet - mondja Mikó. Egy még életbe sem lépett jogszabályt viszont korai lenne felülvizsgálni.

Tukacs István alpolgármester korábban az [origo]-nak azt mondta, indokolatlan a butykatelepiek kifogása. Úgy vélte, azért kell rendezni a kérdést, mert Nyíregyházán jelenleg a belváros közelének bizonyos utcáit rendszeresen ellepik a prostituáltak. A zóna Tukacs szerint nagyon gyéren lakott, a 120 ezres város központjától 10 kilométerre van.

A rendelet elfogadásakor 24-6 arányban szavazták meg a türelmi zónát. A hétfői szavazáson visszavonhatják vagy megerősíthetik a rendeletet, de az önkormányzat vezetői másik helyet nem tudnak elképzelni a türelmi zónának. Az [origo] információi szerint határozatképtelen lesz a mai ülés, így a türelmi zóna kérdése egyelőre még nem oldódik meg.

[origo]

Korábban:

Tiltakoznak a türelmi zóna ellen Nyíregyházán