Lassan halad a nyomozás az MTV-nél

Az MTV Rt. vezetése nem vette figyelembe az Állami Számvevőszék észrevételeit - nyilatkozta a számvevőszék elnöke az [origo]-nak. A köztévé pazarló gazdálkodása miatt indított rendőrségi nyomozás tart, szakértőket is bevontak, de a felsővezetőket még nem hallgatták ki.

Az elmúlt tíz évben háromszor is vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszolgálati televízió működését, és számos észrevételt és hiányosságot fogalmaztak meg, ezeket azonban nem vették figyelembe - mondta az [origo]-nak adott nyilatkozatában Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke.

A számvevőszék jövő évi terveiben szerepel a Magyar Televízió (MTV) gazdálkodásának átvizsgálása - mondta az elnök. Már az idén elkezdték volna, de a köztévé közvetlen tulajdonosa nem az állam, hanem a Magyar Televízió Közalapítvány, így a kuratórium vezetőjétől kell engedélyt kérni az ellenőrzés elvégzésére, aki csak májusban adta áldását.

Az Országgyűlés idén már elengedte az MTV 8,4 milliárd forintos köztartozását, ráadásul a katasztrofális helyzete miatt ezen felül 12,5 milliárd forint támogatást szavazott meg a kormánypárti többség a zárszámadásban.

A rendőrség szakértőket rendelt ki az MTV Rt. gazdálkodása ügyében folyó nyomozásban - tudta meg az [origo] az Országos Rendőr-főkapitányságtól. A nyomozás már május óta folyik hűtlen, valamint hanyag kezelés, továbbá adó- és társadalombiztosítási csalás alapos gyanúja miatt, Haraszti Miklós, illetve Pető Iván SZDSZ-es politikusok feljelentése alapján. A rendőrség eddig csak középvezetőket hallgatott ki, a felső vezetés, köztük Szabó László Zsolt exelnök beidézésének várható időpontjáról nem tudtak információkat adni. (Szabó László Zsolt időközben diplomáciai szolgálatba lépett, és Magyarország ausztráliai nagykövetségén dolgozik kiküldetésben.)

A Magyar Televízió felügyelőbizottsága májusban szintén feljelentést tett, mivel a testület szerint elkótyavetyélték a Magyar Televízió archívumát (a becslések szerint 10 milliárd forintot ér) jelentős eltérés alakult ki a külső és a belső gyártású műsorok díjazása között az előbbiek javára, továbbá a nézettségi mutatókat nem mindig érvényesítették a díjak megállapításánál.

[origo]