Martonyi az egyeztetés folytatását javasolja

Martonyi János külügyminiszter a parlamenti pártok elnökeivel való egyeztetés folytatását javasolja az alkotmánymódosításról, amelynek tervezetét november 24-én tárgyalja és hagyja jóvá a kormány.

"Javaslatom és szándékom, hogy miután a kormány november 24-én megtárgyalja és jóváhagyja az alkotmánymódosítás tervezetét, néhány nappal ezt követően folytatódjon a már megkezdett egyeztetés a parlamenti pártok elnökeivel" - tartalmazza a külügyminiszter nyilatkozata.

Martonyi emlékeztet: október 17-én hívta meg hatpárti egyeztetésre a Külügyminisztériumba a parlamenti pártok elnökeit, akikkel az alkotmánymódosítás kérdését is áttekintették. "Az alkotmánymódosításnak arra a helyzetre kell megfelelő megoldást biztosítania, hogy Magyarország a NATO-tagságából fakadó nemzetközi kötelezettségeinek és az ebből adódó szövetségesi feladatainak hatékonyan, időben és a szövetség számára is tervezhető módon eleget tudjon tenni" - közölte a külügyi tárca vezetője.

Hozzátette: az MSZP mostani álláspontja elmozdulást jelent ugyan korábbi nézetükhöz képest, de az október 17-i hatpárti egyetértés alapján nem elégíti azokat a követelményeket, amelyekről akkor megbeszélést folytattak.

Az alkotmány módosítására a múlt héten benyújtott szocialista javaslat azt célozza, hogy szükség esetén - az Országgyűlés helyett - a kormány engedélyezhesse külföldi csapatok magyarországi mozgását. Az indítványozók ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy a magyar fegyveres erők alkalmazását - még az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkének hatálya idején is - csak az Országgyűlés rendelheti el.

"A washingtoni szerződés 5. cikke alapján ránk háruló kötelezettségek alapján a szövetséges csapatok magyarországi tartózkodásával kapcsolatos kérdések mellett a magyar haderő külföldi alkalmazásában is cselekednie kell tudnia az országnak és a kormánynak" - zárul Martonyi János nyilatkozata.

Korábban:

MSZP: Hatpárti egyeztetést az alkotmánymódosításról