Medgyessy szerint megdolgozott a pénzért

Medgyessy Péter az MSZP Országos Választmányán üzleti szereplőként és vállalkozóként tisztának és támadhatatlannak nevezte magát. Szerinte szükség volt a munkájára a Gresham-palota eladásánál. Az V. kerületi kormánypárti polgármester szerint viszont felesleges volt bárkit is meggyőzni.

A luxusszállodát építő Gresco Rt. 1998-ban azzal bízta meg Medgyessy Pétert, a szocialisták jelenlegi kormányfőjelöltjét, aki a szerződéskötéskor egy tanácsadó cég vezetője volt, hogy próbálja megszerezni az önkormányzati képviselők egyetértő szavazatát a beruházáshoz. A szerződés szerint Medgyessy munkájáért három részletben összesen százezer amerikai dollárnak megfelelő forintot kapott.

Futó Barnabás és Bárándy György ügyvédek szerint Medgyessy törvényt sértett ezzel a szerződéssel. Futó szerint befolyással való üzérkedést, míg Bárándy szerint gazdasági vesztegetést követett el.

Medgyessy az MSZP Országos Választmányának szombati ülésén üzleti szereplőként és vállalkozóként tisztának és támadhatatlannak nevezte magát. Közölte: hosszú ideje húzódott a beruházás, mivel az önkormányzati képviselők között nem volt egyetértés. Így szükség volt a munkájára.

Nem így gondolják azonban az önkormányzati képviselők. A helyi MSZP-frakció tagjai közleményben utasították vissza a Medgyessyt és őket ért vádakat. A frakció tagjai tudatták: "A szocialista képviselőcsoport az előző és a jelenlegi kormányzati ciklusban is mindvégig támogatta a világörökség részét képező Gresham-palota átépítésének gazdaságilag racionális, a főváros és a kerület érdekeit szolgáló beruházását." "A szocialista párt a kerületben a döntés meghozatalakor kisebbségben volt, a többséget a Fidesz és jobboldali szövetségesei birtokolták. Befolyásolási kísérletnek ezért nemcsak szándéka nem volt, de értelme sem lett volna" - olvasható a közleményben.

Ezt hétfőn Steiner Pál, az MSZP-frakció vezetője is megerősítette az [origo]-nak. Közölte: a beruházásról való szavazásnál 21 igen született, azaz egyhangú volt a döntés. "Én személy szerint az ügy nagy barátja voltam, a ´98-as kampányomnak is része volt a Gresham-palota. A frakciónak sem volt soha semmi gondja a beruházással. Arról, hogy Medgyessy tanácsadó cége pénzt kapott Fejér Béláéktól, pénteken hallottam először" - mondta.

Hasonlóképpen nyilatkozott vasárnap az RTL Klubnak Karsai Károly V. kerületi kormánypárti polgármester. Azt mondta, hogy lobbizásra nem volt szükség, mert a pártok között teljes volt az egyetértés, ráadásul a szocialisták szavazatai nélkül is megszavazták volna palota eladását.

A Gresco Rt. elnök-vezérigazgatója, Fejér Béla jelenleg külföldön tartózkodik, így nem elérhető. Így nem tudni, pontosan milyen munkáért fizették ki a százezer dollárt.

[origo]

Ajánlat:

A Gresham-palota honlapja

Korábbi cikkünk:

Az V. kerületi képviselők visszautasítják a Medgyessyt ért vádakat