Nem hatalmazza fel Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt a titkoszolgálati minisztert, hogy saját esetleges ügynök-múltját erősítse vagy cáfolja meg.

Az elmúlt hetekben többen is utaltak arra, hogy Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a rendszerváltás előtt ügynök volt. Ezzel kapcsolatban legutóbb, a hétvégén, az Új Baloldal elnöke, Schiller László szólította fel az MSZP-t és a párt miniszterelnök-jelöltjét, továbbá az összes párt listavezetőjét, hogy soron kívül világítassák át magukat.

A nemrégiben alakult párt azért tért ki külön a szocialisták jelöltjére, mert úgymond "rávetült a gyanú", amikor a MIÉP országgyűlési képviselője Hegedűs Lóránt felszólalásában azt kérdezte Demeter Ervin, titkosszolgálati minisztertől, hogy vannak-e információi Medgyessy esetleges ügynökségével kapcsolatban. A titkosszolgálati miniszter reagálásában, mivel az személyes adatnak számít, nem válaszolt érdemben Hegedűs felvetésére. Ugyanakkor megfigyelők szerint válasza egyben alkalmas volt arra, hogy Hegedűs feltevését az MSZP miniszterelnök-jelöltjének esetleges ügynök-múltjával kapcsolatban sejtetni engedje a hallgatósággal.

Indokolatlan és ésszerűtlen Medgyessy Pétertől elvárni, hogy hatalmazza fel a titkosszolgálati minisztert, hogy hozza nyilvánosságra: a miniszterelnök-jelölt esetleges ügynök-múltját - mondta az [origo]-nak ifjabb Gál Zoltán, az MSZP kabinetfőnök-helyettese. Egyszer ugyanis már megjelentek a Magyar Közlönyben a szükséges információk Medgyessy Péterrel kapcsolatban. E szerint Medgyessy, mint a rendszerváltás előtti kormányok pénzügyminisztere és miniszterelnök-helyettese hozzáférhetett a különböző csoportfőnökségek titkos jelentéseihez. 

[origo]