Médiakuratóriumok - tagok választása az ORTT-hez hasonlóan

Az ORTT tagjainak megválasztásához hasonlóan választanának tagokat a médiakuratóriumok elnökségébe egy kormánypárti javaslat szerint. A törvénymódosító indítvány alapján az ellenzék és a kormányoldal is fele-fele arányban képviseltetné magát a testületekben. A javaslat hasonló ahhoz, amelyet tavaly nem fogadott el az Országgyűlés.

Évek óta húzódó vitára kíván pontot tenni három kormánypárti képviselő a médiatörvény médiakuratóriumok elnökségi tagjainak megválasztásáról szóló paragrafusainak módosításával. Balogh László (MDF), Sasvári Szilárd (Fidesz) és Szentgyörgyvölgyi Péter (FKGP) javaslata hasonló a kormánypártok által már korábban szorgalmazott változtatásokhoz.

A kuratóriumi elnökségek tagjait az ORTT tagjaihoz hasonló módon választanák, és hasonló módon állna fel összetételük is. A javaslattevők célja - a javaslat indoklása szerint - hogy az elnökségek választása ne csak jogi, hanem politikai szempontból is mindenki számára megfelelő megoldást nyújtson az Országgyűlés (OGY) bármilyen lehetséges összetétele mellett.

A törvénymódosító javaslat szerint, a kuratóriumok tagjait nem kellene meghallgatnia az OGY kulturális és sajtóügyekben hatáskörrel rendelkező bizottságának. A kormányoldal és az ellenzék külön-külön tenne javaslatot az elnök (kormányoldal jelöli), illetve az alelnök (ellenzék jelöli) személyére. Ha nincs konszenzus a kormányoldal, illetve az ellenzéki képviselőcsoportok között az általuk jelölt vezető tisztviselőkről, akkor sorsolással döntenének a lehetséges jelöltek között.

A kuratóriumi delegáltak felmentéséről illetve kizárásáról az őket küldő szervezet határozna - amennyiben erre a törvény alapján okot adnak. A javaslattevők kiegészítenék az eredeti törvényt azzal, hogy a kuratóriumi elnökségekben mind az ellenzék, mind a kormányoldal 50-50 százalékban képviseltetné magát, ezen az 50 százalékon belül a különböző oldalak csoportjai egyenlő arányban osztoznának. Ennek kiszámításánál tagnak számítana az elnök és az elnökhelyettes is.

Korábban az MSZP a csonka médiakuratóriumok visszahívását és a közszolgálati médiumokat felügyelő parlamenti biztosok kinevezését javasolta. Szentgyörgyvölgyi Péter ezzel kapcsolatban az [origo]-nak korábban azt mondta, hogy a médiatörvény módosítása bonyolultabb, hogysem egy röpke javaslattal meg lehetne oldani. A jelenlegi kormánypárti javaslahoz hasonló már egyszer - tavaly nyáron - nem ment át az Országgyűlésen.

[origo]

Korábban:

Médiakuratórium helyett parlamenti biztost javasol az MSZP
2001. november 12.

Az SZDSZ eltávolítaná a pártokat a médiakuratóriumokból
2001. május 8.

Marad a jelenlegi médiakuratóriumokba történő delegálási rendszer
2000. június 13.

Az SZDSZ megszavazná a pártonkénti egy jelöltet a kuratóriumokba
2000. március 22.