Hátrányos helyzetű romák azonosítására készülnek minisztériumok

Kész nemzetközi szervezetekhez fordulni a Demokratikus Roma Párt, amennyiben az Egészségügyi Minisztérium nem ül le velük egy tárgyalóasztalhoz, hogy újra tárgyalják a roma népegészségügyi programot  A DRP szerint az akciótervben megdöbbentő dolgok szerepelnek, például, hogy a hátrányos helyzetűek életkori és egészségügyi állapotának javításához szükség van a hátrányos helyzetű romák azonosítására, definiálására. A párt azt is sérelmezi, hogy a középtávú program előkészítéséből kihagyták őket, ráadásul a felmérések adatait nem közlik velük. A program előkészítésében deklaráltak miatt Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmanhoz fordultak.

A cigány kisebbségi csoportok azonosításával és egészségi problémáik felmérésével nem értünk egyet - olvasható a Demokratikus Roma Párt (DRP) közleményében. A szervezet főigazgatója, Bihari Endre a részleteket ecsetelve az [origo]-t arról tájékoztatta, hogy a múlt héten teljesen véletlenül bukkantak rá a programra, pontosabban annak akciótervére. Ebből tudták meg, hogy egyáltalán létezik roma népegészségügyi program.

Ebben az anyagban teljesen megdöbbentő dolgokat találtak - mondta. Az akciótervben szerepel például az az elképzelés, amely szerint roma népegészségügyi ellenőröket- valamint roma egészségház felügyelőket képeznek ki. Felháborodásuk csak nőtt, amikor azt olvasták, hogy a hátrányos helyzetűek életkori és egészségügyi állapotának javításához szükség van a hátrányos helyzetű romák azonosítására, definiálására.

Az igazi probléma azonban az, hogy a hátrányos helyzetűek életkori és egészségügyi állapotának javítását célzó programból teljesen kihagyták az érintetteket, ami teljességgel elfogadhatatlan - mondta a roma párt főigazgatója.

A DRP méltánytalannak tartja azt is, hogy a 13 kisebbségből csak a romákról szól külön program. A DRP elutasítja az ilyen jellegű genetikai felmérést, amely konkrétan "rólunk, romákról szól". A közleményben felidézik, hogy nagy a hasonlóság a fasizmus idején már alkalmazott eljárásokhoz, ugyanis még élnek olyan cigányok, akik emlékeznek a II. világháború előtti összeírásokra, ezért frászt kapnak a felméréstől - tette hozzá a pártvezető

Az érintettek kihagyásáról szóló vádnak ugyanakkor ellentmond az, hogy a roma népegészségügyi programot az Országos Cigány Önkormányzat és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda is jegyzi. Ráadásul Lakatos Elza a Roma sajtóközpont munkatársa úgy tudja, hogy a kisebbségi önkormányzatokkal is egyeztetve folytatták a felméréseket.

A népegészségügyi program több szálon is fut - tudtuk meg Váczi Szabó Mártától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szóvivőjétől. Az ÁNTSZ valóban külön alprogramban foglalkozik a romákkal, ám az még csak előkészítő szakaszban van: például a terveikbe vett felvilágosító programokat az érintettekkel fogják elbíráltatni - mondta a szóvivő.

A program megvalósítói között vannak még a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa, az Oktatási Minisztérium, a Szociális és Családügyi Minisztérium és a Magyar Védőnők Országos Egyesülete és az Egészségügyi Minisztérium is. Ezért van, ahol már előrébb járnak: Információink szerint  felmérések is készültek már, amely során számítógéppel kiválasztott településeken végeztek a romák körében anyaggyűjtést a program munkatársai. Közel 90 pont szerepelt a kérdőíveken, amelyek a higiéniára, egzisztenciális kérdésekre fókuszáltak.

A program miatt a DRP az államfőhöz és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmanhoz fordult. Tőlük várják annak megítélést, hogy mennyire egyeztethetők össze a jogállami keretek, az egyeztetések elmaradásával és a program megvalósításához használt eszközökkel.

Ugyanakkor egy hétfői tanácskozáson, Miskolcon A hosszú távú roma társadalom- és kisebbségpolitikai stratégia irányelvei című vitaanyagról tartottak tanácskozást. Ez a gondolatgyűjemény a kormány koncepcióit tartalmazza, amelyről ez év májusában döntött a kabinet, és amely a cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítására született.

Társadalmi vitára bocsátották a vitaanyagot, amely szerint a roma lakosság társadalmi mutatói lényegesen rosszabbak az országos átlagnál, a cigányság nagy többsége él bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetben, a létminimum alatt. A dokumentum készítői szerint a cigány kisebbség hátrányos helyzete összetett, ugyanis alacsony a képzettségük, többségük pedig az ország fejletlenebb infrastruktúrájú, gazdasági válság sújtotta régióiban él, itt is elsősorban a kedvezőtlen helyzetű, az átlagosnál rosszabb életfeltételeket kínáló településeken.

A dokumentum politikai támogatása is megfelelő: ugyanis mind a Fidesz, mind pedig az MSZP egyetért abban, hogy az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladata a magyarországi cigányság helyzetének javítása.

A DRP tavaly alakult 5 roma párt egyesüléséből. Céljuk, hogy a kisebbségi törvény hiányosságából fakadó jogtalanságot, ez úton kompenzálják és bekerülhessenek a Parlamentbe. Ehhez összefogásra van szükség - jelentette ki a DRP főigazgatója. A párt jelenleg videofelvételeket készít a romák életkörülményeiről, hogy azokat az EU illetékeseihez eljuttatva bizonyítsa, az ország-jelentések kozmetikázott adatokon alapulnak, a hazai cigányság helyzete sokkal rosszabb, mint a jelentésekben szerepel.

[origo]