Martonyi szerint él az egyéni elbírálás elve

A külügyi bizottság elnöke, Szent-Iványi István kifogásolta, hogy a magyar diplomácia nem reagál azokra az egyre gyakoribb EU-s vélekedésekre, amelyek megkérdőjelezik a tagjelöltek egyéni teljesítmény szerinti elbírálását. Martonyi János külügyminiszter szerint ma is érvényes ez az elv.

Martonyi János külügyminiszter szerint nem reménytelen, hogy a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban Bukarest által megfogalmazott konkrét észrevételek ügyében sikerül megfelelő megállapodásra jutni Romániával. A magyar diplomácia irányítója erről kedden az Országgyűlés európai integrációs bizottságának kibővített ülésén, az Európai Bizottság múlt héten közzétett országjelentése kapcsán beszélt. KÖzölte: a magyar fél intenzíven tárgyal Romániával és Szlovákiával a felvetetett problémákról és válaszolni fog a konkrét felvetésekre.

Az ülésen Szent-Iványi István (SZDSZ), a külügyi bizottság elnöke kifogásolta, hogy - mint mondta - a magyar diplomácia nem reagál azokra az egyre gyakoribb EU-s vélekedésekre, amelyek megkérdőjelezik a regatta-elvet, tehát a tagjelöltek egyéni teljesítmény szerinti elbírálását. Martonyi azt válaszolta: bár vannak elképzelések egy nagyobb országcsoport egyszerre történő felvételéről, ma is érvényes az egyéni elbírálás elve.