A rendőrség szerint Nógrádi régóta készült apja megölésére

A rendőrök közvetett bizonyítékok és tanúvallomások alapján biztosak abban, hogy Nógrádi Ádám ölte meg édesapját. Nógrádi József, akinek holttestét idén augusztusban találták meg, még 1998-ban tűnt el. Nógrádi Ádám bűnössége mellett szól, hogy kiderült: apa és fia viszonya a Nógrádi József eltűnése előtti időszakban megromlott.

Tanúvallomások és más közvetett bizonyítékok is arra utalnak, hogy Nógrádi Ádám ölte meg édesapját, Nógrádi Józsefet. A vizsgálatot vezető Kovács Lajos ezredes az [origo]-nak elmondta, hogy több tanúvallomásból is kiderült: apa és fia viszonya Nógrádi József eltűnése előtti időszakban megromlott. Az édesapa megelégelte fia könnyelmű életét, és többek között anyagi támogatásának csökkentésével, illetve megvonásával fenyegette meg Ádámot. Más tanúvallomások szerint a fiú tervezgette is édesapja megölését, többek között felmerült benne, hogy kukába rejtett pokolgéppel végez vele.

Kovács Lajos ezredes szerint a tanúvallomások és a közvetett bizonyítékok már most elegendőek lennének, hogy vádemelési javaslatot tegyenek, de néhány szakértői vizsgálat még hátra van a nyomozásból. Ezek közé tartozik annak a fóliának a vizsgálata is, amelyet Nógrádiék családi házában foglaltak le, és feltehetően az édesapa holttestét szállították benne, amelynek azonosságát az augusztusban megtalált holttesttel a közelmúltban lezárult DNS-vizsgálat is megerősítette.

Nógrádi Ádám egyelőre nem tett beismerő vallomást, csupán azt ismerte el, hogy ő írta azt a levelet, amely édesapja holttestének nyomára vezette a rendőröket. Kovács Lajos elmondta az [origo]-nak, hogy a gyanúsított - akinek a múlt héten hosszabbították meg előzetes letartóztatását további hatvan nappal - magát elmebetegnek tettetve próbál védekezni, ám viselkedése nem következetes. A nyomozó komolytalannak nevezte Nógrádi öngyilkossági kísérleteit is.

[origo]

Korábban:

Öngyilkosságot kísérelt meg Nógrádi Ádám
2001. november 14.

Nógrádi Ádám beismerte, hogy ő írta a névtelen leveleket
2001. november 2.

Elmeszakértői vizsgálatot kér Nógrádi Ádám ügyvédje
2001. október 10.