Az országban élő körülbelül 30 ezer hajléktalanra alig 8000 átmenetei szálláshely jut, ám ezek mégsem szoktak megtelni. A főváros néhány kerülete a törvényben előírtakat figyelmen kívül hagyva nem biztosít ellátóhelyet a hajléktalanoknak.

Még el sem kezdődött a tél, de máris van két megfagyott hajléktalan áldozat a fővárosban. A statisztikák szerint tavaly összesen 10 hontalan lett a hideg áldozata, ám ebből kilenc emberről később kiderült, hogy nem is volt igazán hajléktalan - közölte az [origo]-val Skultéti József, a főváros szociálpolitikai ügyosztályának vezetője.

A becslések szerint Magyarországon 30-35 ezer hajléktalan él, közülük körülbelül 20 ezer Budapesten. A fővárosban viszont csak 3700, országszerte pedig közel 4200 átmeneti szálláshely van. A hideg idő beálltával az állami, civil és egyházi szervezetek éjjeli és nappali melegedőkkel, átmeneti szállásokkal, népkonyhai étkeztetéssel és orvosi ellátással várják a hontalanokat.

A Szociális és Családügyi Minisztérium 50 szociális munkása járja az utcát, hogy segítsen a hajléktalanokon. Háziorvosi ellátásban Budapesten 9, vidéken 14 helyen részesülhetnek a rászorulók. Ingyen meleg ételből naponta több mint ötezer adagot osztanak szét a szervezetek. A hajléktalanok ellátásának fejlesztésére 310 milliárd forintot, az intézmények működtetésére pedig közel 1 milliárdot fordít a 2001-es költségvetés.

A budapesti helyzetet jellemezve Skultéti József közölte, hogy soha nem telnek meg a főváros éjjeli szállásai. Hozzátette, hogy vannak olyan kerületek, amelyek a törvényi szabályozás ellenére sem létesítenek hajléktalanok számára ellátóhelyeket. Ilyenek az I., a II., a IV., az V., a XII. és a XVI. kerület.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
A hajléktalanok arról panaszkodnak, hogy ha még nem tetvesek, akkor egy ilyen szállón könnyen azok lehetnek, továbbá sokszor meglopják őket. Emellett sokan nem szeretik, ha szabadságukban korlátozzák őket, ezért választják inkább, hogy a mínuszokban alszanak. A minisztérium illetékese, Ghyczy Gellért beszámolt egy olyan esetről, amikor egy hajléktalan nem tudott nemet mondani a szociális munkások unszolásának, és elment velük egy éjjeli szállásra. Itt azonban nem volt hajlandó tovább menni, és a küszöbön tért nyugovóra.

Az egészségügy rossz helyzete miatt a hajléktalan-ellátás is problémákkal küzd. Hétfőn meghalt egy hajléktalan, akit kihűléssel szállítottak kórházba, de nem a megfelelő helyre. Mire eljutott az erre szakosodott Erzsébet Kórházba, már nem tudtak rajta segíteni. A kórház sürgősségi belgyógyászati és toxikológiai osztálya szakosodott a kihűléses betegek kezelésére is, de szakemberhiány miatt szeretnének megválni néhány feladattól december elsejével.

[origo]

Korábban:

A mentősök cáfolják a kihűlt hajléktalan halálát