Hétfőn újabb egyeztetés az ombudsmanról

A köztársasági elnök hétfőn ismét egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat az adatvédelmi biztos személyéről. Az államfő bízik abban, hogy a megbeszélés - amelyen a házelnök is részt vesz - konszenzussal zárul. Mádl Ferenc köztársasági elnök jelöltjének személyéről nem kíván nyilatkozni - tudatta sajtóirodáján keresztül.

Hétfőn reggel egyeztet Mádl Ferenc köztársasági elnök a hat parlamenti frakció vezetőjével az adatvédelmi biztos jelöléséről - közölték az államfői hivatal sajtóosztályán. A megbeszélésen részt vesz Áder János, az Országgyűlés elnöke is. Mádl Ferenc bízik abban, hogy az egyeztetés konszenzussal zárul - fogalmaztak a sajtóirodán. Arról nem kaptunk felvilágosítást, hogy az államfő konkrét személyt jelöl-e meg, vagy a pártoktól vár javaslatokat. A hivatal munkatársa szerint ugyanis furcsa lenne, ha az újságból értesülnének a politikusok a köztársasági elnök szándékáról.

Megvárjuk Mádl Ferenc köztársasági elnök személyi javaslatát, s csak ez után döntjük el, támogatjuk-e az adatvédelmi biztos-jelöltet - jelentette ki Nagy Sándor. Az MSZP frakcióvezetője elmondta: a jelölt nevének ismeretében tudnak csak választ adni arra, ajánlanak-e valakit hivatalosan is az államfő figyelmébe. Mint azt korábban megírtuk, az MSZP képviselőcsoportjának vezetése nem hivatalosan két, általuk szakmailag alkalmasnak tartott személyt is Mádl Ferenc figyelmébe ajánlott. A szocialisták korábban nem támogatták az államfő által jelölt Maczonkai Mihályt, Berki Ádámot és Székely Lászlót. Mindhárom esetben szakmai kifogásokat hangoztattak a jelölttel kapcsolatban.

Az SZDSZ-nek nem változott álláspontja, támogatja azt a jelöltet, aki a törvényben meghatározott szakmai előírásoknak megfelel, ilyen lenne például Székely László is - nyilatkozta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

A koalíciós pártok már eddig is nyilvánvalóvá tették: mindenképpen támogatják a köztársasági elnök által előterjesztett jelöltet. A MIÉP szintén támogatásáról biztosította a korábbi jelölteket.

Az adatvédelmi biztos posztja június óta betöltetlen. Az ombudsman megválasztásához az Országgyűlés kétharmadának igen szavazatára lenne szükség.

Korábban:

Újabb kísérlet ombudsmanjelölésre