Mindent tagadnak a gazdasági visszaéléssel gyanúsított polgármesterek. Gerjen és Fadd első embere is állítja, szabályosan jártak el az adónyomozók által vitatott csatornázásra kiírt pályázat során.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével gyanúsítják Kocsner Antal faddi és Molnár József gerjeni polgármestert az adónyomozók egy csatornázási ügy kapcsán. Az adónyomozók szerint az egyik legelőnytelenebb ajánlatot benyújtó pályázó nyert, aki a legdrágábban és a leghosszabb határidővel vállalta az építkezést. A házkutatások során olyan iratokat is lefoglaltak, amelyek szerint a két őrizetbe vett polgármester bűntársait azzal nyugtatgatta, hogy az adónyomozók úgysem tudnak semmit sem rájuk bizonyítani - mondta korábban az [origo]-nak Burillák Attila, az APEH szóvivője.

Miután kihallgatták Kocsnert és Molnárt és az ügy harmadik gyanúsítottját, egy építési vállalkozót, hétfőn szabadon engedték a két, múlt pénteken őrizetbe vett polgármestert. Az [origo] korábbi megkeresése ellenére nem nyilatkoztak az ügyről, csak egy csütörtöki közleményben reagáltak a történtekre.

A közlemény azonban nem tér ki arra, hogy valóban az a pályázat nyert-e, amelyik a legdrágábban és a leghosszabb határidővel vállalta az építkezést. Arra sem reagáltak a polgármesterek, hogy az APEH szóvivőjének állítása szerint a házkutatások során olyan iratokat is lefoglaltak, amelyek szerint a két őrizetbe vett polgármester bűntársait azzal nyugtatgatta, hogy az adónyomozók úgysem tudnak semmit sem rájuk bizonyítani.

A közleményben Kocsner Antal és Molnár József állítják, hogy a beruházás megvalósítása során nem a saját haszonszerzésük, hanem a településük, lakóközösségük érdekei vezették. A beruházás során messzemenően betartották a hatályos jogi szabályokat, úgy jártak el, ahogy az adott helyzetben elvárható a település első emberétől. E tevékenységük során jogszerűen követték a lakosság akaratát és érvényre juttatták a lakóközösség érdekeit - olvasható a közleményben.

A polgármesterek kezdeményezték a hatályos jogi szabályozás azonnali és teljes körű felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a szennyvízberuházások mindenki által átlátható és ellenőrizhető támogatási rendszerben valósuljanak meg.

Az ügy előzménye, hogy több Tolna megyei település közösen pályázott és közel kétmilliárd forintot nyert egy állami pályázaton szennyvízcsatorna építésére. A településeknek önrészt is igazolniuk kellett. A fedezet azonban az APEH gyanúja szerint nem állt minden önkormányzat rendelkezésére, ezért az említett két önkormányzat hamis papírokkal igazolta azt.

[origo]

Korábban:

Őrizetbe vettek két polgármestert