Újabb tizenkét település önkormányzata ellen indult nyomozás állami támogatásokkal kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt. Korábban a Tolna megyei Fadd és Gerjen polgármesterét gyanúsították hasonló ügyben. Ráadásul két Pest megyei és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei település ellen is vizsgálódnak az adónyomozók.

Az RTL Klub információi szerint az adóhatóság Székely Zoltán vesztegetéssel gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő képviselő feljelentése nyomán indított nyomozást tizenkét település önkormányzata ellen. Burillák Attila, az APEH szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy az adóhatóság jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével gyanúsítja az önkormányzatokat. A tizenkét alföldi település még 1996-ban úgy vett fel a kormánytól 800 millió forint önkormányzati céltámogatást csatornázásra, hogy a kötelező, 20 százalékos önrész nem állt rendelkezésükre. Emellett szabálytalanságot gyanítanak a kivitelezési eljárás körül is az adónyomozók. Az 1998-as pályázaton győztes cég ugyanis nem rendelkezett megfelelő pénzügyi háttérrel - a gyanú szerint.

Az alföldi önkormányzatok mellett - szintén Székely feljelentése nyomán - Emőd, Szigethalom és Szigetszentmiklós vezetői ellen is vizsgálat indult, hasonló ügyben. Korábban Tolna megyei települések is az APEH nyomozóinak látókörébe kerültek. Ebben az ügyben Gerjen és Fadd polgármesterét gyanúsítják. Ellenük azért indult nyomozás jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanújával, mert az adónyomozók szerint hamis papírokkal igazolták az önkormányzati önrészt egy szennyvízcsatorna építésére kiírt állami pályázaton. A két meggyanúsított polgármester tagadja az APEH állításait.

[origo]