Az ellenzéki vizsgálóbizottság szerint a kormányfő mellett az egész kormányt felelősség terheli az FVM-nél történt törvénysértések miatt. Az Országgyűlésnek benyújtott határozati javaslatról sürgős eljárásban dönthetnek a képviselők.

Az FVM-nél történt törvénysértések és azon belül a miniszterelnök felelősségének megállapítása ügyében az Országgyűlés kormánypárti többsége nem szavazta meg vizsgálóbizottság felállítását. Ezért az ellenzéki politikusok nemhivatalos munkacsoportot alakítottak, amelynek az elnöke az MSZP-s Keller László lett. A bizottság meghallgatta Torgyán József volt minisztert és Szabadi Béla volt politikai államtitkárt is. A jelentést pénteken fogadták el, a javaslatokat és a legfontosabb megállapításokat határozati javaslatba foglalták. Mellékletben foglalták össze az megállapítások alátámasztásához szükséges információkat és ennek függelékébe gyűjtötték össze a beszerzett dokumentumokat.

A munkacsoport megállapította, hogy 1998. július 8. és 2001. február 5. között súlyos törvénysértések történtek az FVM-ben. Ezt a sajtó is jelezte és ellenzéki politikusok és szóvá tették több alkalommal az Országgyűlésben. A kormány azonban - állítják az ellenzéki vizsgálók - nem tett semmit. A testület ezért megállapította, hogy közjogi, politikai és erkölcsi felelősség terheli Orbán Viktort, Stumpf Istvánt és az egész kormányt. A képviselők azt sérelmezik, hogy amikor az FVM-mal kapcsolatos kérdeseket a kormányfőnek feltettk, a válaszadásra éppen az érintetteket jelölték ki, tahát Szabadi Béla válaszolhatott az őt érintő kérdésre Orbán Viktor helyett. Ez azt jelenti a munkacsoport tagjai szerint, hogy teljes bizalmukról biztosították a kormány tagjai az FVM vezetőit.

Az ellenzéki képviselők szerint a Miniszterelnöki Hivatalnak reagálnia kellett volna az FVM-ben történtekre, mert a hivatal kanecellária jellegű intézménnyé vált, s a rendszeres kapcsolat miatt tudnia kellett az agrártárcánál történt eseményekől.

A munkacsoport a határozatban javaslatokat is megfogalmazott. Indítványozzák a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosítását, hogy világosan elhatárolódjon a politikai és a közigazgatási államtitkár feladata és felelőssége. Javasolják a Miniszterelnöki Hivatalról szóló kormányrendelet módosítását, hogy erősödjön a kancellária koordináló szerepe. Előírnák, hogy az Országgyűlésben alhangzó felvetéseket a kormánynak kötelessége legyen megvizsgálni. Módosítanák a kormány ügyrendjéről szóló határozatot, hogy a miniszterek felelőssége egyértelműbben érvényesülhessen. A javaslat kitér a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megerősítésére is. Azt szeretnék, ha a kormány felülvizsgálná a válaszadás átadásának gyakorlatát, és annak kelljen válaszolni a kérdésekre, akinek azt feltették. A házszabály módosításával szeretnék elérni, hogy az Országgylés érdemben ellenőrizze a kormány módosítását.

A munkacsoport határozati javaslata előírja, hogy az abban foglalt tervek megvalósításáról, előkészületeiről a kormány 2002. február 15-ig adjon tájékoztatást. A bizottság SZDSZ-es tagja, Eörsi Mátyás szerint nincs esély arra, hogy a munkacsoport javaslatát elfogadja az Országgyűlés. Az MSZP-s Tóth András szerint előállhat olyan helyzet, ha az FKGP-ből többen az ellenzék mellé állnak és nincs bent minden koalíciós képviselő a Parlamentben, hogy átmegy a javaslat.

A kormányfő felelősségével kapcsolatos vádak már korábban elhangzottak az Országgyűlésben. Orbán Viktor miniszterelnök azzal reagált, hogy ő kezdeményezérése indított vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, s annak eredménye alapján feljelentést is tettek az ügyben. A vizsgálatok miatt kényszerült távozni Torgyán József és államtitkára, Szabadi Béla is.

[origo]