Bizonytalan a kórháztörvény elfogadása

Továbbra is bizonytalan a kórházi törvény sorsa: a tegnapi szakbizottsági ülésen valamennyi képviselő úgy ítélte meg, kaotikus helyzetet teremtettek az elfogadott módosítások. Az ellenzékiek, akik annyira "összecsapottnak" tartják az előterjesztést, hogy még módosítást sem nyújtottak be, úgy vélik: a megszavazott javaslatok még egymással sincsenek összhangban, így elképzelhetetlen, hogy egységes előterjesztés szülessen. A bizottsági tagok szerint azonban a kormánytagoknak a törvény elfogadása fontosabb annak minőségénél.

Továbbra is teljesen bizonytalan a hamarosan parlament elé kerülő, az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló törvényjavaslat sorsa. A helyzetet jól jellemzi az a tény, hogy a 28 paragrafusból álló, kórháztörvényként is emlegetett előterjesztéshez összesen 70 módosító javaslatot nyújtottak be a kormánypárti képviselők, melyekről tegnap szavazott az Országgyűlés szakbizottsága.

Az ülés után a tagok jelentős része azt nyilatkozta: a tervezethez érkezett javaslatok közül még az elfogadott indítványok sincsenek egymással összhangban. Ezek alapján pedig nagyon kétséges: hogyan születhet ebből a káoszból egy egységes beadvány.

- Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a benyújtott, mintegy 70 módosító indítvány közül olyanokat is elfogadott a bizottság, amelyek egyáltalán nem egyeztethetők össze. Ráadásul szinte elképzelhetetlen, hogy jövő szerdáig, amikor be kell terjeszteni a kész anyagot, egységes törvényjavaslat álljon össze - nyilatkozta dr. Schwartz Tibor, a bizottság szocialista tagja.

Hasonlóan vélekedett Béki Gabriella szabad demokrata egészségügyi politikus is. - A tegnapi ülés egyértelműen megmutatta, mennyire zavaros az egész tervezet, sok esetben teljes az ellentmondás.

Mégis az volt a benyomásom: a kormánypárti képviselőknek a legfontosabb pillanatnyilag, hogy elfogadják a törvényt, s nem az, hogy valóban jó szabályozás szülessen. Biztos vagyok benne, jövő hétig lázas munka kezdődik, hogy valahogy összehangolják a javaslatokat s egy valamennyire egységben kezelhető indítványt terjesszenek az Országgyűlés elé - mondta az ellenzéki politikus.

Annak ellenére, hogy az ülésen sorozatosan arra hivatkoztak, hogy éppen a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kérésére módosult a tervezet több ponton is, a kamara főtitkára, dr. Gyenes Géza sajnálatosnak tartja, hogy az egészségügyi miniszter korábban hangoztatott ígéretével szemben mégsem támogatta a tárca azokat a módosításokat, amelyek a köztestület számára is elfogadhatóvá tennék a törvényjavaslatot.

Dr. Hegedűs Mihály, a bizottság kisgazda tagja, egyben kamarai tisztviselő szerint viszont csak az ülésen tűnhetett kaotikusnak, a kamara számára pedig ilyen elutasítónak a helyzet, mert még nem láthatták a támogatott módosításokat.

- A három koalíciós párt tegnapi egyeztetése után egyértelműen kiderült, hogy a lényeges indítványok be fognak kerülni a tervezetbe A keszekusza helyzet csak látszólagos. Az országgyűlési szavazáson az a fura eset áll elő, hogy a módosító indítványokat előbb szavazzák meg a képviselők, mint a december végére várható törvényt - jósolta a kisgazda politikus. Igaz: a MOK által felvetett, Hegedűs Mihály (FKGP) által benyújtott 18 módosító javaslat jelentős részével nem értett egyet az Egészségügyi Minisztérium; az ellenzéki képviselők támogatásával azonban végül többet is támogatott a bizottság. Ezek között található az a több javaslatból álló csomag, amely a szabad foglalkozású orvosi tevékenységgel kapcsolatos szabályozásra vonatkozik.

Igaz: az ellenzékiek megszavazták azokat az indítványokat, amelyek a javaslat pontosítását, a garanciális elemek erősítését szolgálják, de alapvetően annyira rossznak tartották a tervezetet, hogy módosítást sem adtak be hozzá. Csáky András (MDF), a bizottság alelnöke mindezt sajnálatosnak találta, szerinte ugyanis szomorú, hogy a szocialisták és a szabad demokraták nem járultak hozzá a tervezet javításához. Az alelnök az egészségügyi dolgozók szerdai határozatával kapcsolatban biztosította az érintetteket: a módosítások révén az ágazatban a foglalkoztatottak munkahelye garantált, ők ugyanis opciós jogot kapnak az átalakítás során.

Mikola lemondta a találkozót

Elmaradt a főpolgármester és az egészségügyi miniszter csütörtök délutánra tervezett városházi megbeszélése, mivel Mikola István lemondta a találkozót, amelyen a fővárost érintő fontosabb egészségügyi kérdésekről lett volna szó. Mikola István arra hivatkozott - mint Demszky Gábor elmondta -, hogy a főváros olyan kérdések megvitatását is napirendre vette, amelyekben nem volt korábban szakértői előkészítés. A főpolgármester feltételezése szerint Mikola István amiatt aggódott, hogy a megbeszélést követően az újságírók esetleg a vitás kérdéseket is feszegetik majd, s arra netán kétféle választ kaptak volna.

Demszky Gábor leszögezte: a meghiúsult találkozások - legutóbb Pintér Sándor belügyminiszter mondta le a megbeszélést - azt jelzik, hogy a főváros és a kormány között továbbra sincs magas szintű egyeztetés, s emiatt a szakmai kérdések apparátusi szintű egyeztetései sem lezárhatók.

Csalódott vagyok, mert korábban nem gondoltam, hogy Demszky Gábor politikai kampányfogásként használta volna fel, ha létrejön a csütörtökre megbeszélt szakmai egyeztetésünk - mondta Mikola István. Ő maga baráti és szakmai beszélgetésre készült, ám a főpolgármester által elküldött programjavaslatból arra következtetett, hogy Demszky Gábor saját politikai kampánya eszközeként kívánja személyét felhasználni. Mikola István Demszky Gáborral közölte azt is, hogy készséggel áll rendelkezésére későbbi időpontban, előzetes szakértői egyeztetés után, személyes találkozón.

Korábban:

Mikola többfrontos harca a kórházakkal és a parlamenttel