Az Alkotmánybírósághoz fordul a Levegő Munkacsoport a zöldterületek - szerintük - rohamos fogyása miatt. Állítják: egyre gyakrabban fordul elő, hogy zöld területeket minősítenek át építési övezetté.

A Levegő Munkacsoport az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a a Fővárosi Közgyűlés 2001 júniusában hozott rendeletének egyes részeit, amelyek 40 hektár zöldterületet minősítenek át többnyire súlyos környezetszennyezést okozó létesítmények céljára (például nagy területek leaszfaltozásával járó és hatalmas gépjármű-forgalmat gerjesztő bevásárlóközpontok kialakítására).

"A főváros lakói körében egyre növekszik az aggodalom a zöldterületek rohamos fogyása miatt. Gyakran előfordul, hogy a társadalmi szervezetek, a Fővárosi Főépítészi Iroda, valamint az illetékes ügyosztályok és
bizottságok ajánlásai ellenére a Fővárosi Közgyűlés zöldterületeket minősít át építési övezetté. Ezek az átsorolások súlyosan sértik a lakosság alkotmányos jogát a tiszta környezethez, az egészséghez és a pihenéshez" - áll a Levegő Munkacsoport indoklásában.

[origo]

Ajánlat:

A Levegő Munkacsoport beadványa