Lezárult a nyomozás a kazetta-ügyben, a hétfői iratismertetések során kiderült: befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják Benczéné Tóth Juditot, míg Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és felesége ellen bűnsegédlet miatt éltek vádemelési javaslattal a rendőrök. A Torgyán Attila elleni gyanút bizonyítékok hiányában ejtették.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
A vádemelésig hónapokat várhatnak
Hétfő délután Deésy Géza és ügyvédje megvizsgálták a kazetta-ügy nyomozása során keletkezett körülbelül 900 oldalas nyomozati anyagot. A nyomozóhatóság, a korábban tanúként többször meghallgatott Deésy Gézát befolyással üzérkedés bűntettében mint bűnsegédet gyanúsítja.

A kazetta-ügyként ismertté vált vesztegetési botrány akkor robbant ki, amikor a Népszava című napilap közzétette azt a Deésy által rögzített beszélgetést, amelyen Torgyán Attilának, a kisgazda pártelnök, akkoriban földművelésügyi miniszter Torgyán József fiának szánt hárommillió forint kenőpénz célba juttatásáról egyeztettek. A nyomozás kezdetén gyanúsítottként meghallgatott Torgyán Attilának a gyanú szerint a pénzért cserében az lett volna a feladata, hogy egy pályázat kedvező elbírálása érdekében közbenjárjon Torgyán Józsefnél. A pártelnök fia visszautasította ezt a feltételezést.

Szintén bűnsegédként gyanúsítják a beszélgetésen részt vevő többi személyt is, így Mittelmayer Ferencet, az Agropark Kht. ügyvezetőjét és feleségét. A befolyással való üzérkedés bűntettével Benczéné Tóth Judit ügyvédet, a Torgyán család bizalmasát gyanúsítják. Az ügyvéd elismerte, hogy átvette a pénzt, de azt tagadta, hogy továbbadta volna Torgyán Attilának. Így a volt miniszter fia elleni vádemelési javaslattól a nyomozás során elálltak a rendőrök.

Deésy Géza szerint Benczéné Tóth Judit magára vállalta a bűnösséget, csak azért, hogy tisztázza Torgyán Attilát. Deésy saját bevallása szerint állampolgári kötelességből rögzítette a vesztegetésről szóló beszélgetést. A kisgazdapárt vállalkozói tagozatának munkatársa szerint bevett gyakorlat volt kenőpénzek fizetése a különböző pályázatok elbírálása során. Deésy amúgy azt állítja, ő nem vett részt a pénz átadásánál, a beszélgetésen is csak jelen volt, de az ügyhöz ezen kívül, és azon kívül, hogy hangfelvételt készített róla, nincs köze.

Kenéz Tibor, Deésy ügyvédje elmondta az [origo]-nak, hogy jelenleg az ügyészség állásfoglalására várnak, amely szinte biztos, hogy nem tér majd el a nyomozók által elkészített vádemelési javaslattól. A konkrét vádemelésig - tekintettel a terjedelmes nyomozati anyagra - Kenéz Tibor szerint akár még hónapok is eltelhetnek. Deésy úgy vélte, az ügyet közvetlenül a választások előtt veszik majd elő.

[origo]

Korábban:

Torgyán Attilával szemben nem emelnek vádat
2001. november 24.

Gyanúsítottá vált Deésy Géza, a kazetta-ügy kirobbantója
2001. október 3.